Fukushima: plony po atomowej awarii bezpieczne do jedzenia

Ryż z pól położonych wokół elektrowni jądrowej w Fukushimie, będzie mógł trafić do konsumentów.

2015-01-05, 16:45

Fukushima: plony po atomowej awarii bezpieczne do jedzenia
Zdjęcie ilustracyjne. Foto: freeimages.com

Posłuchaj

Ryż z Fukushimy w końcu zdatny do spożycia: korespondencja Tomasza Sajewicza (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Testom na obecność substancji radioaktywnych poddano prawie cały ubiegłoroczny zbiór ryżu - 360 000 ton. W żadnej z próbek nie stwierdzono promieniowania przewyższającego dopuszczalny poziom 100 bekereli na kilogram.

W 2011 roku po trzęsieniu ziemi i wywołanym przez nie tsunami, doszło do uszkodzenia reaktorów elektrowni jądrowej w Fukushimie i wycieku substancji radioaktywnych.

W latach 2012/2013 ze względu na skażenie przekraczające normy ryż z pól wokół Fukushimy - uprawiany na dużo mniejszą skalę -  był utylizowany. Kluczem do sukcesu miała być zmiana nawozu, który powstrzymuje absorpcję cezu przez rośliny.

Katastrofa w Fukushimie miała też negatywny wpływ na główny przemysł tego regionu - rybołówstwo. Ze względu na skażenie wstrzymano eksport ryb i owoców morza z tej prefektury. Pomimo zniesienia zakazu przez Japonię, władze m.in. Korei Południowej utrzymały ograniczenia dla produktów z Fukushimy i okolicznych prefektur po wyciekach skażonej wody.

REKLAMA

W 2012 roku Japonia wznowiła eksport jabłek i brzoskwiń z Fukushimy do Tajlandii

IAR,rt.com,fc

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej