Fukushima: plony po atomowej awarii bezpieczne do jedzenia
Ryż z pól położonych wokół elektrowni jądrowej w Fukushimie, będzie mógł trafić do konsumentów.
2015-01-05, 16:45
Posłuchaj
Testom na obecność substancji radioaktywnych poddano prawie cały ubiegłoroczny zbiór ryżu - 360 000 ton. W żadnej z próbek nie stwierdzono promieniowania przewyższającego dopuszczalny poziom 100 bekereli na kilogram.
W 2011 roku po trzęsieniu ziemi i wywołanym przez nie tsunami, doszło do uszkodzenia reaktorów elektrowni jądrowej w Fukushimie i wycieku substancji radioaktywnych.
W latach 2012/2013 ze względu na skażenie przekraczające normy ryż z pól wokół Fukushimy - uprawiany na dużo mniejszą skalę - był utylizowany. Kluczem do sukcesu miała być zmiana nawozu, który powstrzymuje absorpcję cezu przez rośliny.
Katastrofa w Fukushimie miała też negatywny wpływ na główny przemysł tego regionu - rybołówstwo. Ze względu na skażenie wstrzymano eksport ryb i owoców morza z tej prefektury. Pomimo zniesienia zakazu przez Japonię, władze m.in. Korei Południowej utrzymały ograniczenia dla produktów z Fukushimy i okolicznych prefektur po wyciekach skażonej wody.
REKLAMA
W 2012 roku Japonia wznowiła eksport jabłek i brzoskwiń z Fukushimy do Tajlandii
IAR,rt.com,fc
REKLAMA