Włosi najszczuplejszym narodem w Europie. Jak wypadli Polacy?
Włosi są najszczuplejsi w Europie - wynika z ogłoszonych ostatnio danych. Z otyłością boryka się co 10. mieszkaniec Italii, co stanowi najniższy odsetek w porównaniu z innymi krajami kontynentu. To skutek przede wszystkim dobroczynnej diety śródziemnomorskiej.
2015-10-11, 12:55
Raport został sporządzony przez krajowy związek rolników Coldiretti, który przeanalizował dane urzędów statystycznych z Włoch i innych państw.
Wyniki wskazują jednoznacznie, że Włochy mogą poszczycić się najmniejszą w Unii Europejskiej liczbą mieszkańców powyżej 15. roku życia, którzy mają nadwagę bądź zmagają się z problemem otyłości. W tej kategorii Włosi wyprzedzili nawet Szwedów, gdzie odsetek otyłych wyniósł 12 proc. Tymczasem to oni właśnie uchodzą za naród o najlepszej formie, w którym dominują osoby wysokie i szczupłe - podkreślono. Kolejne miejsca zajęli Austriacy, Duńczycy i Francuzi.
Kto najbardziej otyły?
Na dole rankingu znaleźli się Brytyjczycy. Co czwarty z nich zmaga się z otyłością. Nieco lepiej od nich wypadają Luksemburczycy (23 proc. otyłych), a także Węgrzy oraz Grecy (20 proc.). Pozostałe narody, w tym Polacy (16 proc.) znajdują się między tymi dwoma biegunami.
Związek rolników podkreśla, że Włosi zawdzięczają swą formę głównie podstawowym składnikom zdrowej diety śródziemnomorskiej, tj. warzywom, owocom, oliwie, ale także makaronowi i tradycyjnemu kieliszkowi wina, wypijanemu – co ważne - do posiłku.
Młodsi z większym problemem
Rolniczy eksperci ostrzegają jednak, że pierwsze miejsce Włochów jest zagrożone z powodu licznych błędów w odżywianiu, jakie popełniają głównie młodzi ludzie w tym kraju. Podczas gdy średnia krajowa osób otyłych wynosi 10 proc., w młodszych pokoleniach ci z nadwagą stanowią już prawie jedną trzecią. Sygnałem alarmowym jest też spadek codziennej konsumpcji warzyw i owoców w rodzinach.
- Liczne badania naukowe potwierdziły, że warzywa i owoce są prawdziwym eliksirem długowieczności - przypomniał przy tej okazji szef Coldiretti Roberto Moncalvo na poświęconej żywności światowej wystawie Expo w Mediolanie.
Włoska organizacja rolnicza prowadzi kampanię we włoskich szkołach podstawowych i średnich, prezentując uczniom zasady zdrowego odżywiania. Na ten rok szkolny zaplanowano łącznie ponad 3 tysiące lekcji na ten temat dla 100 tysięcy dzieci i nastolatków w całym kraju.
PAP, bk
REKLAMA
REKLAMA