Mięso z laboratorium za kilka lat zastąpi naturalne?
Na razie nie ma jeszcze oficjalnej nazwy, ale logiczna byłaby - "Lab-burger". Holenderscy naukowcy hodują wołowinę z komórek macierzystych. Przewidują, że na rynku pojawi się za pięć lat.
2015-10-16, 11:58
Posłuchaj
- Z jednej strony to szaleństwo, ale nie unikniemy tego. Obecna, tradycyjna produkcja mięsa nie jest dobra dla środowiska i dla zwierząt, a w przyszłości mięsa będzie za mało, by wyżywić wszystkich chętnych - powiedział BBC autor eksperymentu profesor Mark Post z Uniwersytetu w Maastricht.
Na początku pobiera się komórki macierzyste od krów. Następnie umieszcza się je w fioletowym roztworze, gdzie te się namnażają. Potem powstają z nich tkanki mięśniowe - czyli wołowina. Takie mięso nadaje się do spożycia. Wystarczy je ugotować.
Prototyp holenderskiego lab-burgera skonsumowano dwa lata temu, jednak wtedy porcja kosztowała ponad milion złotych. Obecnie holenderscy naukowcy chcą produkować taką wołowinę po bardziej przystępnych cenach. Być może hamburgery z laboratorium będziemy jeść już za pięć lat.
IAR, RG
REKLAMA
REKLAMA