Zawstydzający raport banków żywności. Polacy marnują aż 9 mln ton jedzenia rocznie

2016-10-06, 21:38

Zawstydzający raport banków żywności. Polacy marnują aż 9 mln ton jedzenia rocznie
Zdjęcie ilustracyjne . Foto: CC0 Public Domain/Birte/pixabay.com

Blisko co trzeci Polak przyznaje się do wyrzucania żywności. Tak wynika z badań przeprowadzonych przez instytut badawczy Millward Brown na zlecenie Federacji Polskich Banków Żywności. Wyrzucamy pieczywo, wędliny, nabiał, owoce i warzywa. Eksperci zwracają jednak uwagę, że z roku na rok odsetek tych, którzy marnują jedzenie, spada. Trzy lata temu przyznawało się do tego 40 procent badanych.

Posłuchaj

Relacja Sylwi Białek (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Prezes Federacji Polskich Banków Żywności Marek Borowski wylicza, że do kosza trafia niemal wszystko. Najczęściej wyrzucamy wędliny, co zdaniem prezesa  Borowskiego, nie dziwi, bo te produkty szybko się psują. Drugie miejsce na liście najczęściej wyrzucanej żywności zajmuje pieczywo.

Jakub Antoszewski z Instytutu Millward Brown zwraca uwagę, że Polacy popełniają błędy już na etapie zakupów. Zamiast zrobić listę rzeczy niezbędnych, idą na zakupy głodni i kupują wszystko, co jest pod ręką. Niepotrzebne produkty zalegają w lodówce i tracą przydatność do spożycia.
Szef kuchni Jan Kuroń radzi, by do wszelkich promocji podchodzić z rozsądkiem i nie kupować na zapas, bo później efekt jest taki, że jedzenie ląduje w koszu.

Polacy, na co zwrócił uwagę Jan Kuroń, kupują też produkty słabej jakości, tak jest często w przypadku wędliny czy pieczywa.
Z badań wynika, że większą świadomość, jeśli chodzi o racjonalne zakupy, ma młodsza część społeczeństwa.

Badania z ubiegłych lat wykazały, że w Polsce marnuje się około 9 milionów ton żywności rocznie, z czego 2 miliony ton wyrzucają do śmieci konsumenci.

IAR/ksem/

Polecane

Wróć do strony głównej