KE publikuje wytyczne na temat produktów gorszej jakości
Komisja Europejska, proszona przez Słowację i Węgry o interwencje w sprawie gorszej jakości produktów, opublikowała wytyczne. Wbrew oczekiwaniom, nie zdecydowała się na nowe regulacje, ale przypomniała o konieczności przestrzegania tych istniejących.
2017-09-26, 14:30
Posłuchaj
Od lat w sprawie jakości produktów na alarm biją przede wszystkim Słowacja i Węgry wspierane przez inne kraje regionu Europy Środkowo-Wschodniej skarżąc się na przykład, że sprzedawana żywność i detergenty są gorszej jakości aniżeli w zachodniej części kontynentu. Chodzi także o napoje gazowane słodzone syropem gorszej jakości, o niską zawartość miąższu owocowego w sokach, ryby w produktach rybnych czy czekolady w maśle czekoladowym. Więcej jest natomiast konserwantów i stabilizatorów.
Międzynarodowe koncerny odpowiadają, że dostosowują się do lokalnych upodobań i uwarunkowań. Czechy zaproponowały więc zmianę przepisów, by firmy sprzedawały wyroby o tym samym składzie w całej Unii, ale Komisja Europejska przedstawiła jedynie wytyczne. Przypomniała, że międzynarodowe koncerny muszą przestrzegać obecnych przepisów, a władze unijnych krajów powinny je egzekwować. Chodzi na przykład o obowiązkowe podawanie składu produktów.
Komisja zapowiedziała też wprowadzenie jednolitej, unijnej metody testów. - Handlowcy i producenci mówili nam, że korzystamy z różnej metodologii badań w różnych krajach i wyniki nie są wiarygodne - powiedziała komisarz do spraw konsumentów Vera Jourova.
KE finansuje też kontrole jakości produktów w unijnych krajach i przeznaczyła milion euro na prace związane z gromadzeniem danych i egzekwowaniem przepisów.
mr