Unia Europejska broni pizzę przed podróbkami
Po pięciu latach starań neapolitańska pizza otrzymała w Brukseli prestiżowy znak GTS - gwarantowanej tradycyjnej specjalności. Sukces ten nie zadowala jednak w pełni twórców przysmaku.
2009-12-09, 20:07
Obrońcy tradycyjnej pizzy neapolitańskiej wciąż zastanawiają się nad oceną najwyższej jakości składników, wchodzących w skład tego popularnego na całym świecie dania. Zastanawiają się oni, kto będzie w stanie sprawdzić, czy pizza podawana poza granicami słonecznej Italii odpowiada usankcjonowanym przez Brukselę standardom.
Zaproponowano nawet utworzenie "trybunału pizzy". W roli sędziów takiego trybunału mieliby występować doświadczeni "pizzaioli", czyli piekarze wyrabiający pizzę.
Jednak na razie gwarancję na pizzę dostać można wyłącznie w Neapolu.
Przed pizzą neapolitańską upragnione wyróżnienie GTS spotkało tylko mozzarellę z mleka bawolicy.
REKLAMA
REKLAMA