Salmonella przyczyną zatrucia blisko stu osób w Radomiu
16 poszkodowanych, w tym sześcioro dzieci, trafiło do szpitala. Sanepid przebadał wyroby pochodzące z jednej z piekarni. Bakterie znaleziono m.in. w tiramisu.
2017-12-15, 15:20
Po pierwszych przypadkach hospitalizacji osób z objawami zatrucia, ale jeszcze przed zakończeniem postępowania przez służby sanitarne, właściciel piekarni zdecydował o zamknięciu wszystkich sklepów tłumaczy reprezentujący firmę Piotr Stachurski. Przekonuje, że chodziło o dobro i bezpieczeństwo klientów.
Wyniki przeprowadzonych kontroli i badań są jednoznaczne. To salmonella mówi Małgorzata Gregorczyk z radomskiego sanepidu.
Ustalono, że bakterie chorobotwórcze znajdowały się w dwóch rodzajach ciast - krówce i tiramisu. Zdaniem Małgorzaty Gregorczyk, sytuacja jest cały czas monitorowana. Pracownicy Powiatowej Stacji sanitarno - Epidemiologicznej czekają jeszcze na wyniki wymazów czystościowych z powierzchni urządzeń, wykorzystywanych do produkcji. Sanepid nałożył na piekarnię mandat karny.
rr
REKLAMA
REKLAMA