Raport NIK o żywieniu w szpitalach: nie poprawiło się

Ciężkostrawne, za słone, za tłuste, przygotowywane z surowców niskiej jakości - to tylko niektóre z zarzutów inspektorów Najwyższej Izby Kontroli do żywienia w szpitalach. W opublikowanym raporcie NIK alarmuje, że w większości kontrolowanych placówek chorzy otrzymywali posiłki nieadekwatne do stanu zdrowia.

2018-04-13, 08:11

Raport NIK o żywieniu w szpitalach: nie poprawiło się
Wózek z daniami obiadowymi - zdj. ilustr.Foto: PAP/ Grzegorz Michałowski

Posłuchaj

NIK krytycznie o żywieniu w szpitalach (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Prezes NIK Krzysztof Kwiatkowski poinformował, że badania próbek posiłków szpitalnych przeprowadzonych na zlecenie Izby wykazały niedobory składników odżywczych, co mogło spowodować uszczerbek na zdrowiu pacjentów, jak na przykład: odwapnienie, zmiękczenie i zniekształcenie kośćca, niedokrwistość czy zaburzenia w funkcjonowaniu nerek.

NIK alarmuje

Niedoborom tym towarzyszyła zwiększona podaż witaminy A, która w nadmiarze może być toksyczna. W większości szpitali stwierdzono ponadto zbyt duży udział soli w potrawach, a także zaniżaną, bądź zawyżaną wartość kaloryczną posiłków.

Prezes Kwiatkowski dodał, że pacjentom serwowano zbyt mało warzyw i owoców, za dużo czerwonego mięsa, tłustych przetworów mięsnych, tłustych wędlin, w tym gorszej jakości. Chorzy nie dostawali jogurtu lub mleka, stanowczo za mało było też ryb morskich.

Część zarządzających szpitalami nie widziała potrzeby udziału dietetyka w procesie żywienia pacjentów. Również w prawie połowie szpitali korzystających z usług firm kateringowych nie było dietetyka. Nie prowadzono tam analiz i nie weryfikowano jadłospisów przekazywanych przez te firmy.

"Wsad do kotła"

Niskie były nakłady finansowe na żywienie w szpitalach. Średni dzienny koszt surowców użytych do przygotowania posiłków - tak zwany "wsad do kotła" wynosił jedynie od niespełna 4 do 9 złotych.

Porównując wyniki kontroli przeprowadzonej przez NIK w 2008 roku z wynikami ostatniej kontroli w roku 2015-2017, stwierdzono, że w żadnym stopniu żywienie pacjentów w szpitalach nie poprawiło się.

mg

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej