Pora na kulturę. Napisać książkę kucharską to nie jest taka prosta sprawa
- Obserwując w sklepie półkę z książkami można odnieść wrażenie, że o gotowaniu pisze każdy - mówił na antenie Polskiego Radia 24 w audycji "Pora na kulturę" pisarz Grzegorz Łapanowski. Gościem programu był też blogger kulinarny Cezary Pyszny.
2018-09-21, 11:41
- Proces powstawania bardzo dobrej książki kucharskiej, która jest wielokrotnie testowana i ćwiczona trwa niekiedy nawet 10 lat - informował Grzegorz Łapanowski. Pisarz uważa także, że "z pisaniem książki jest trochę jak z śpiewaniem". - Śpiewać każdy może, ale nie każdy jest Whitney Houston, czy Michaelem Jacksonem. Kuchnia jak każde inne rzemiosło wymaga ogromu pracy i ćwiczeń, bo sama teoria nie wystarcza. Trzeba przerobić dziesiątki kilogramów jedzenia, aby dojść do celu - dodał znawca tematyki kulinarnej.
Cezary pyszny stwierdził, że "jedną rzeczą, o której zapominają autorzy książek kucharskich to powtarzalność przepisów". - Nie wystarczy wymyślić czegoś co jest dobre i zrobić to raz. Trzeba każdy przepis przećwiczyć wielokrotnie, żeby wiedzieć, czy to na pewno jest to, o co nam chodzi - komentował blogger kulinarny.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji.
Audycję prowadziła Magdalena Piejko.
REKLAMA
Polskie Radio 24/jp
---------------------------
Data emisji: 20.09.2018
Godzina emisji: 22.06
REKLAMA
REKLAMA