Uczcij Dzień Zdrowego Jedzenia pysznym lunch-boxem własnej roboty!
8 listopada obchodzimy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Z tej okazji podpowiemy jak przygotować zdrowy i smaczny posiłek na wynos, do pracy lub szkoły. Japońska sztuka tworzenia bento gwarantuje posiłek pełnowartościowy, smaczny i atrakcyjny wizualnie. A przecież nie od dziś wiadomo, że jemy przede wszystkim oczami.
2018-11-08, 14:00
- Piramida, to graficzny zapis głównych zasad komponowania pełnowartościowego jadłospisu dla zdrowych osób dorosłych. Nowością jest fakt, że poza wskazówkami dotyczącymi odżywiania, u podnóża piramidy znalazła się aktywność fizyczna. Najlepszym rozwiązaniem jest całościowe podejście do człowieka i wprowadzanie zdrowych nawyków do naszego stylu życia.
Jak interpretować Piramidę Zdrowego Żywienia i Aktywności Fizycznej?
Najczęściej i w największych ilościach powinniśmy spożywać warzywa i owoce, potem kolejno produkty zbożowe, mleko i przetwory, mięso/ryby/jaja/rośliny strączkowe, najrzadziej natomiast tłuszcze roślinne. Ważnym elementem piramidy są wskazówki dodatkowe: picie minimum 1,5 litra wody dziennie, picie kawy i herbaty, eliminowanie cukru i soli, stosowanie przypraw – wyjaśnia Dr Ewa Rychlik Instytut Żywności i Żywienia – Zakład Żywienia i Dietetyki z Kliniką Chorób Metabolicznych i Gastroenterologii.
REKLAMA
Spersonalizowane zapotrzebowanie kaloryczne możemy wyliczyć w kalkulatorach PPM ( Podstawowa Przemiana Materii) . Eksperci zalecają przywiązywanie większej uwagi do tego, by posiłki były zbilansowane i pełnowartościowe niż do tego ile maja kalorii.
Dzień zaczynamy owsianka z jagodami goji, a kończymy chipsami
Dietetycy zauważyli, że najzdrowszym posiłkiem w ciągu całego dnia jest zazwyczaj śniadanie. Przygotowane z dbałością o to by danie było pełnowartościowe ( czyli zawierało węglowodany, białka, tłuszcze warzywa lub owoce) , smak, zawartość witamin. Niestety potem nie jemy w pracy niczego, pijąc kawę za kawą…i po powrocie do domu rzucamy się na lodówkę. Druga równie częsta sytuacja to jedzenie byle czego z firmowego bufetu czy okolicznych fast foodów. Rozwiązaniem może być wypracowanie nawyku przygotowywania drugiego śniadania i obiadu na wynos.
Moda na bentowanie
- Bento to wywodzący się z tradycji japońskiej posiłek serwowany w pudełku. Zazwyczaj składa się on z porcji ryżu/makaronu, mięsa/ryby, warzyw/owoców. Dzięki takiemu zestawieniu mamy zbilansowany posiłek, który zawiera węglowodany, tłuszcze, białko i warzywa/owoce. To jest główna zasada tworzenia japońskiego dania na wynos. Poza tym powinny to być porcje na raz, które można łatwo zjeść, umieszczone w specjalnym pojemniku, który gwarantuje, że nasze danie po podróży do pracy nadal będzie świeże i apetyczne. – opisuje Malwina Bareła, autorka bloga Filozofia Smaku i książki „Lunchbox na każdy dzień. Przepisy inspirowane japońskim bento”.
Pomysł na obiad do pracy - Cukinia z tuńczykiem i jajkiem
REKLAMA
Składniki:
- 1 cebula
- 1 nieduża cukinia (około 250 g)
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym (około 130 g po odcieku)
- 4 jajka
- Sól
- Masło klarowane do smażenia
- Posiekany szczypiorek do posypania
Sposób przygotowania:
Cebulę drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy 2–3 łyżeczki masła klarowanego. Wrzucamy cebulę, smażymy przez 5 minut. Odcinamy końce od cukinii i wyrzucamy. Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z soku i dodajemy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu przez 5 minut. Ogień nie może być zbyt mały, bo cukinia zacznie puszczać sok. Wbijamy jajka, dodajemy odsączonego i podzielonego na kawałki tuńczyka. Doprawiamy solą. Smażymy, mieszając, aż jajka się zetną. Po ostudzeniu przekładamy do pojemnika. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Przechowywanie: W pojemniku z uszczelką w lodówce maksymalnie 2 dni.
REKLAMA
Pyszna przekąska Omleciki biszkoptowe na słodko
Składniki:
- 4 jajka (rozmiar L)
- Szczypta soli
- 3–4 łyżki cukru lub erytrolu
- 55 g mąki pszennej
- 2–3 łyżeczki kakao
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier, cały czas miksując. Redukujemy obroty na najmniejsze. Dodajemy po 1 żółtku, za każdym razem krótko miksując tylko do połączenia. Mąkę i kakao przesiewamy do masy jajecznej. Delikatnie mieszamy łyżką.
REKLAMA
Na patelnię wlewamy około 2 łyżeczki oleju i rozprowadzamy po dnie przy pomocy silikonowego pędzelka. Na dno nagrzanej patelni kładziemy po łyżce ciasta, formując placuszki. Smażymy na małym ogniu z obu stron po kilka minut, aż omleciki się zrumienią. Przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Po ostudzeniu pakujemy do pudełka.
Uwagi: Zamiast małych omlecików możecie usmażyć 2–3 klasyczne omlety.
Przechowywanie: W zamkniętym pojemniku w lodówce do 3 dni.
REKLAMA
***
Artykuł jest częścią cyklu tekstów i filmów pt. "Czas na sport". Są to materiały o tematyce związanej z aktywnym i zdrowym stylem życia, dietą, treningami i nowinkami ze świata fitnessu.
Autorką cyklu jest Karina Terzoni - dziennikarka , która kocha swoją pracę za to, że każdy dzień jest zaskakujący i różni się od "wczoraj" i "jutro". Od kilku lat promuje ideologię "Slow Sport", której celem jest propagowanie zdrowego, aktywnego stylu życia oraz kompleksowego podejścia do treningów. Od 2013 roku prowadzi audycję Rozbiegani w Czwórce Polskim Radiu.
REKLAMA
Prywatnie biegaczka górska, maratonka, wielbicielka fitness, siłowni i wszelkich aktywności. Najchętniej wybiera połączenie run&travel.
Karina Terzoni
REKLAMA