Zatruta wieprzowina z Niemiec: dioksyny

2011-01-11, 04:50

Zatruta wieprzowina z Niemiec: dioksyny

Kolejna odsłona "afery dioksynowej". Mięso pochodzi z landu Dolna Saksonia. Wcześniej dioksyny wykryto w jajach i mięsie drobiowym. Kilka krajów wstrzymało import tych produktów.

W Dolnej Saksonii wykryto niebezpieczne dla zdrowia dioksyny w wieprzowinie. Jak podało tamtejsze ministerstwo rolnictwa, w jednym z gospodarstw hodowlanych podczas badań mięsa wieprzowego wykryto poziom dioksyn wielokrotnie przekraczający normy.

Kilkaset zwierząt przewidzianych do uboju zostanie zabitych i zutylizowanych. Trwają kontrole w 330 ubojniach.

Do tej pory w Niemczech niebezpieczny poziom rakotwórczych dioksyn wykryto w 19 próbkach żywności. W 18 przypadkach chodziło o jajka, w jednym - o mięso drobiowe. Na czas badań zamknięto tysiące ferm drobiu, gospopdarstw hodowlanych i ubojni. Większość już otwarto, badania trwają jeszcze w 558 miejscach.

We wtorek na specjalnym posiedzeniu zbierze się komisja do spraw rolnictwa niemieckiego Bundestagu, która ma się zastanowić, jak uciszyć skandal z dioksynami.

Kilka krajów już wstrzymało import niemieckiego mięsa, jaj i nabiału. Szefowa niemieckiego resortu rolnictwa Ilse Aigner domaga się zaostrzenia kontroli produkcji karmy dla zwierząt hodowlanych. Ponadto minister chce rozdzielić produkcję tłuszczy dla branży przemysłowej i żywnościowej. Podczas wczorajszego spotkania z przedstawicielami producentów żywności i konsumentów, Ilse Aigner opowiedziała się także za wprowadzeniem surowszych kar dla producentów pasz, którzy łamią obowiązujące normy produkcji.

Główny Lekarz Weterynarii Janusz Związek uspokajał kilka dni temu, że w Polsce nie ma zagrożenia związanego z dioksynami, które wykryto w paszach wykorzystywanych w Niemczech. Na naszym rynku nie ma ani jaj, ani zwierząt, ani produktów przetworzonych - na przykład kiełbasy - z Niemiec. Janusz Związek przypomniał, że w Polsce działa europejski system wczesnego ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszach. System ten sprawdził się dwa lata temu, gdy drogą okrężną z Irlandii przez Danię do naszego kraju trafiło mięso wieprzowe z dioksynami.

agkm

Polecane

Wróć do strony głównej