Wielkanoc: przeterminowana czekolada, spleśniałe bakalie i ciasto z zakalcem

Przeterminowane produkty mogą nam zepsuć święta. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów przypomina o konieczności zwracania uwagi na jakość kupowanych towarów.

2011-04-14, 12:15

Wielkanoc: przeterminowana czekolada, spleśniałe bakalie i ciasto z zakalcem
Dziś to mały koszyczek. Kiedyś święconka była dużo większa, bo umieszczano w niej wszystkie potrawy i produkty, które potem trafiały na stół. Foto: fot. sxc.hu/public domain

Posłuchaj

Wiceprezes UOKiK-u Małgorzata Kozak o spektakularnych wpadkach sklepów
+
Dodaj do playlisty

Eksperci UOKiK-u przypominają, że kupując jajka powinniśmy zwracać uwagę na oznaczenia mówiące w jakich warunkach hodowana była kura. Im niższa cyfra tym lepiej - zero oznacza chów ekologiczny, a trzy - klatkowy.

Zastanawiając się nad wyborem wędlin powinniśmy sprawdzić na opakowaniu zawartość mięsa. Prawo nie określa minimalnych wymagań jakościowych dla mięsa i jego przetworów, dlatego produkty o tej samej nazwie, pochodzące od różnych przedsiębiorców, mogą znacznie się od siebie różnić.

Osobom dbającym o linię UOKiK przypomina, że produkty oznaczone jako "light" z uwagi na niższą zawartość cukru, tłuszczu czy innego składnika, powinny zawierać go mniej o przynajmniej 30 procent wobec produktów standardowych.

Warto też pamiętać, że najlepiej kupować żywność znajdującą się w szczelnie zamkniętych i nieuszkodzonych opakowaniach. Eksperci podkreślają również, że zawsze należy sprawdzać datę przydatności do spożycia, bo na półkach sklepowych zdarzają się towary przeterminowane o wiele miesięcy, a nawet kilka lat.

IAR,kk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej