Bakteria coli zabija w Niemczech. 4 osoby zmarły, 600 przypadków zatrucia

Już cztery osoby zmarły w Niemczech z powodu ciężkiego zatrucia pokarmowego wywołanego przez bakterie coli.

2011-05-26, 07:00

Bakteria coli zabija w Niemczech. 4 osoby zmarły, 600 przypadków zatrucia
Bakterie pod mikroskopem. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Korespondencja Wojciecha Szymańskiego (IAR)
+
Dodaj do playlisty

W ciągu jednego tygodnia zachorowało więcej osób, niż zazwyczaj choruje w ciągu całego roku. Wiele przypadków ma ciężki przebieg, który prowadzi do uszkodzenia nerek. Eksperci z instytutu Roberta Kocha ustalili, że źródłem zatruć mogą być warzywa pochodzące z północny kraju.

Większość chorych spożywała je w ostatnich dniach poinformował szef instytutu Reinhard Burger. Dlatego instytut zaleca, żeby nie jeść surowych pomidorów, ogórków i sałat, szczególnie tych pochodzących z północy Niemiec.

Eksperci zastrzegają jednak, że groźne bakterie mogą występować także w innych artykułach spożywczych. Stąd apele, o szczególną dbałość o higienie.

Niemieckie media sugerują, że skażenie mogli wywołać sami rolnicy, nieodpowiednio stosując naturalne nawozy. Minister rolnictwa odrzuciła jednak te teorie, określając je jako spekulacje.

REKLAMA

IAR, aj

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej