Bakteria coli zabija w Niemczech. 4 osoby zmarły, 600 przypadków zatrucia

Już cztery osoby zmarły w Niemczech z powodu ciężkiego zatrucia pokarmowego wywołanego przez bakterie coli.

2011-05-26, 07:00

Bakteria coli zabija w Niemczech. 4 osoby zmarły, 600 przypadków zatrucia
Bakterie pod mikroskopem. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Korespondencja Wojciecha Szymańskiego (IAR)
+
Dodaj do playlisty

W ciągu jednego tygodnia zachorowało więcej osób, niż zazwyczaj choruje w ciągu całego roku. Wiele przypadków ma ciężki przebieg, który prowadzi do uszkodzenia nerek. Eksperci z instytutu Roberta Kocha ustalili, że źródłem zatruć mogą być warzywa pochodzące z północny kraju.

Większość chorych spożywała je w ostatnich dniach poinformował szef instytutu Reinhard Burger. Dlatego instytut zaleca, żeby nie jeść surowych pomidorów, ogórków i sałat, szczególnie tych pochodzących z północy Niemiec.

Eksperci zastrzegają jednak, że groźne bakterie mogą występować także w innych artykułach spożywczych. Stąd apele, o szczególną dbałość o higienie.

Niemieckie media sugerują, że skażenie mogli wywołać sami rolnicy, nieodpowiednio stosując naturalne nawozy. Minister rolnictwa odrzuciła jednak te teorie, określając je jako spekulacje.

IAR, aj

Polecane

Wróć do strony głównej