Groźny chiński frykas: ptasie gniazda

Jadalne ptasie gniazda to po zupie z płetw rekina bodaj najdroższy przysmak kuchni chińskiej.

2011-08-18, 12:00

Groźny chiński frykas: ptasie gniazda
. Foto: (fot. Wikimedia Commons)

Posłuchaj

Tomasz Sajewicz z Pekinu (IAR): chińskie przysmaki
+
Dodaj do playlisty

W Państwie Środka trwają kontrole, które mają wykazać, czy w potrawie uznawanej za jeden z najlepszych afrodyzjaków, znajdują się groźne dla zdrowia substancje rakotwórcze. Kontrole przeprowadzone ostatnio w położonej we Wschodnich Chinach prowincji Zhejiang ujawniły, iż chiński przysmak może być wyjątkowo groźny dla zdrowia. W jadalnych ptasich gniazdach wykryto rakotwórcze azotyny, których poziom ponad 350-krotnie przekraczał dopuszczalne normy.

Według informacji przekazanych przez chińskich urzędników, skażone gniazda importowane były z Malezji. Dziennik "China Daily" cytuje ekspertów, według których ptasie gniazda mogły ulec skażeniu już podczas procesu przygotowywania ich do jadalnej postaci. Azotyn stosowany jest jako środek do konserwacji mięs, a dodany do ptasich gniazd powoduje czerwone przebarwienia, a właśnie czerwona odmiana gniazd uznawana jest za najdroższą.

Jadalne gniazda budowane są przez gatunek jerzyków zamieszkujących Azję Południowo-Wschodnią. Powstają m.in. z wodorostów i wydzieliny ptaków. Te najdroższe wybierane są z nadmorskich jaskiń. Chińczycy wierzą, że omywane przez morską wodę, zawierają dużo minerałów. Kilogram suszonych gniazd odmiany czerwonej na hongkońskim rynku osiąga cenę 10 000 USD.

IAR, sm

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej