Groźny chiński frykas: ptasie gniazda
Jadalne ptasie gniazda to po zupie z płetw rekina bodaj najdroższy przysmak kuchni chińskiej.
2011-08-18, 12:00
Posłuchaj
W Państwie Środka trwają kontrole, które mają wykazać, czy w potrawie uznawanej za jeden z najlepszych afrodyzjaków, znajdują się groźne dla zdrowia substancje rakotwórcze. Kontrole przeprowadzone ostatnio w położonej we Wschodnich Chinach prowincji Zhejiang ujawniły, iż chiński przysmak może być wyjątkowo groźny dla zdrowia. W jadalnych ptasich gniazdach wykryto rakotwórcze azotyny, których poziom ponad 350-krotnie przekraczał dopuszczalne normy.
Według informacji przekazanych przez chińskich urzędników, skażone gniazda importowane były z Malezji. Dziennik "China Daily" cytuje ekspertów, według których ptasie gniazda mogły ulec skażeniu już podczas procesu przygotowywania ich do jadalnej postaci. Azotyn stosowany jest jako środek do konserwacji mięs, a dodany do ptasich gniazd powoduje czerwone przebarwienia, a właśnie czerwona odmiana gniazd uznawana jest za najdroższą.
Jadalne gniazda budowane są przez gatunek jerzyków zamieszkujących Azję Południowo-Wschodnią. Powstają m.in. z wodorostów i wydzieliny ptaków. Te najdroższe wybierane są z nadmorskich jaskiń. Chińczycy wierzą, że omywane przez morską wodę, zawierają dużo minerałów. Kilogram suszonych gniazd odmiany czerwonej na hongkońskim rynku osiąga cenę 10 000 USD.
IAR, sm
REKLAMA