Polskie restauracje gotują się na Euro 2012
Branża gastronomiczna przeżywa ożywienie. Polacy coraz częściej chodzą do lokali. Podczas Euro 2012 ma być tylko lepiej.
2011-08-26, 06:34
Rynek gastronomiczny w Polsce czeka kilka lat szybkiego rozwoju. Restauratorzy spodziewają się, że prawdziwy boom nastąpi w przyszłym roku. Doprowadzą do tego głównie mistrzostwa Europy w piłce nożnej.
Gazeta powołując się na analityków Euromonitora pisze, że pierwsze oznaki ożywienia branży, po dwóch latach spadku rynku gastronomicznego, będą widoczne już w tym roku. W 2011 Polacy wydadzą na jedzenie i napoje w lokalach niemal 7 miliardów euro, czyli około 29 miliardów złotych. W ubiegłym roku przeznaczyli na ten cel o niemal 4 procent mniej.
Zdaniem Euromonitora Polacy będą także coraz częściej odwiedzać kawiarnie. Za cztery lata wartość tego segmentu rynku ma wynieść 2 miliardy 100 milionów euro.
tk
REKLAMA
REKLAMA