Jaką rybę zjeść na obiad - dorsza czy flądrę?

Łosoś bałtycki, halibut atlantycki, sola, węgorz, karmazyn oraz tuńczyk błękitnopłetwy to gatunki ryb zagrożone wyginięciem.

2011-11-30, 20:23

Jaką rybę zjeść na obiad - dorsza czy flądrę?
. Foto: Glow Images/East News

Gatunki zagrożone właśnie trafiły na czerwoną listę poradnika dla konsumentów "Jaka ryba na obiad?", który przygotowała międzynarodowa organizacja ekologiczna WWF i zaprezentowała go w środę w jednej z restauracji Sztokholmie. Sekretarz generalny WWF Hakan Wirten namawiał do jedzenia ryb z zielonej listy, czyli m.in. dorszy bałtyckich, fląder, karpi, łososi pacyficznych, makreli, szczupaków czy szprotów. Tym gatunkom ryb nie grozi wyginięcie.

Według WWF konsumenci powinni ograniczyć spożycie ryb, które znalazły się na liście żółtej. Chodzi o gatunki, które nie są bezpośrednio zagrożone wyginięciem, ale ich połowy lub hodowla szkodzą środowisku naturalnemu. W tej grupie znalazły się m.in.: halibut mniejszy, gładzica, łosoś hodowlany, mintaj, pstrąg tęczowy, sandacz, sieja, śledź, tuńczyk oraz turbot.

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

Ponadto organizacja ekologiczna zachęca, aby kupować ryby oznaczone międzynarodowym certyfikatem MSC. Symbol zaświadcza, że dany gatunek nie jest przełowiony.

REKLAMA

Poradnik "Jaka ryba na obiad" został wydany również w wersji polskiej. "Zbliżają się święta i jak co roku na polskich stołach zagoszczą ryby. Idąc do sklepu, warto się zastanowić, jaką rybę czy owoce morza kupujemy i czy nie pochodzą one z przełowionych stad" - apeluje polski oddział WWF.

Ekolodzy z WWF zachęcają do podpisania zamieszczonej na stronie internetowej wwf.pl/wiecejryb petycji nawołującej Parlament Europejski do zreformowania unijnej polityki rybołówstwa, aby zachować zasoby ryb dla przyszłych pokoleń.

PAP, gs

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej