Nie marnujmy jedzenia w święta! Jak to zrobić?
Zróbmy listę zakupów, przygotujmy potrawy, odpowiednio przechowujmy jedzenie, a to, czego nie zjemy, zamroźmy i wykorzystajmy później - radzą Banki Żywności.
2011-12-17, 11:07
Ten weekend to dla wielu Polaków czas przedświątecznych zakupów, również tych żywnościowych. Na ogół kupujemy za dużo, bo tradycja obfitych świąt zobowiązuje. Jak policzyć, ile i jakich produktów potrzeba do przygotowania potraw dla konkretnej liczby osób?
Kilka cennych rad
Mogą w tym pomóc Banki Żywności. Maria Gosiewska z federacji Polskich Banków Żywności poleca stronę internetową poświęconą przedświątecznej ekonomii - www.niemarnuje.pl.
- Można tam znaleźć kalkulator porcji i wiele wskazówek, jak planować zakupy, aby uniknąć marnowania jedzenia. Są też przepisy na świąteczne potrawy - podkreśla Gosiewska.
REKLAMA
Ekspert podkreśla, że przedświąteczne zakupy warto dokładnie zaplanować i zwrócić uwagę na zasady przechowywania gotowych potraw, aby jak najdłużej zachowały swoje walory.
- Warto na przykład pamiętać, że ciasta, w których nie ma kremów tortowych, lepiej przechowują się poza lodówką, w temperaturze otoczenia. Dotyczy to zwłaszcza ciast drożdżowych - dodaje Gosiewska.
REKLAMA
Według badań przeprowadzonych na zlecenie Banków Żywności - niemal co czwarty Polak przyznaje się do marnowania jedzenia. Wśród najczęściej wyrzucanych produktów są również te goszczące na świątecznych stołach, jak chleb, wędliny czy owoce. Banki Żywności zwracają uwagę, że w Polsce nadal blisko 2 miliony osób żyją poniżej granicy ubóstwa.
Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach>>>
mr
REKLAMA
REKLAMA