Francja: wojna ze złodziejami ostryg. Alarm w żandarmerii
Francuska żandarmeria nasiliła patrole, których zadaniem jest pilnowanie hodowli ostryg przed złodziejami.
2011-12-17, 15:01
Posłuchaj
Święta to okres wyjątkowo dużej produkcji i wyjątkowej ruchliwości złodziei.
Konno, w samochodach terenowych z napędem na cztery koła i ze śmigłowca patrolują żandarmi wybrzeża Bretanii, Normandii, tereny położone nad Zatoką Arcachon na południe od Bordeaux, a także wybrzeża śródziemnomorskie - wszędzie tam gdzie hoduje się ostrygi, wielki przysmak na francuskim stole i łakomy kąsek dla złodziei skorupiaków.
Ostrygi pakowane są w tej chwili w stalowych siatkach w paczki i leżakowane na plażach w oczekiwaniu na transport. Okres świąteczny i Sylwester to 70 procent produkcji ostryg w tym kraju, a Francuzi zjadają 100 tysięcy ton ostryg rocznie.
Żandarmi przyznają, że nie są w stanie upilnować wszystkich hodowli, toteż producenci skarżą się, że złodzieje jednej nocy potrafią ukraść kilkaset kilogramów skorupiaków.
REKLAMA
Ostrygi jada się na surowo, ale także istnieje wiele przypisów bardziej skomplikowanych potraw - z czerwonym jabłuszkiem smażonym na maśle w calvadosie czy ostrygi z gęsimi wątróbkami.
Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach>>>
sg
REKLAMA