Dziś zaczyna się Chanuka. Spróbuj koszernych pączków
Wieczorem w żydowskich domach zapłonie pierwsza świeca chanukowa. Światełka na chanukowym świeczniku będą zapalane przez kolejne osiem wieczorów.
2011-12-20, 07:27
Posłuchaj
Chanuka to rodzinne i ciepłe święto. Dzieci dostają drobne upominki, na stole znajdują się specjalne potrawy. Obchodzona jest na pamiątkę zdarzenia z II wieku przed naszą erą - cudownego rozmnożenia oliwy potrzebnej do świecznika w świątyni jerozolimskiej.
Jak wyjaśnia naczelny rabin Polski Michael Schudrich, zapalenie chanukowej świeczki to żydowska micwa, czyli dobry uczynek. Jak dodaje, duchowy wymiar święta to nadzieja, że pomoc, którą okazał Bóg w dawnych czasach, będzie miała miejsce również współcześnie.
Na święto Chanuka cieszą się też dzieci. Zwyczaj każe obdarowywać je przez osiem wieczorów drobnymi prezentami. Kiedyś były to drobne sumy pieniędzy, dziś są to raczej słodycze i małe upominki. Chanuka to też specjalne potrawy. Zgodnie z tradycją, królują dania, do których wyrobu potrzebna jest oliwa - koszerne pączki i lateks - placki ziemniaczane.
Koszernych chanukowych pączków będzie można spróbować dziś o godz. 18.00 na stołecznym Placu Grzybowskim. Warszawska Gmina Żydowska organizuje tam uroczyste zapalenie pierwszej chanukowej świecy.
REKLAMA
Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
sg
REKLAMA