Jaki kolor skorupki jajka preferują Polacy?

Polacy najchętniej kupują jajka beżowe lub brązowe. To, jakie jajka wybieramy, wynika z naszych wieloletnich przyzwyczajeń.

2012-04-07, 16:17

Jaki kolor skorupki jajka preferują Polacy?
zdjęcie ilustracyjne. Foto: Glow Images/East News

Mimo szerokiej oferty jajek w sklepach, Polacy preferują te beżowe lub brązowe. Panuje bowiem fałszywe przekonanie, że jaja białe są gorszej jakości, choć już dawno udowodniono, że barwa skorupki jaja, wbrew powszechnej opinii, nie zależy od sposobu żywienia kury, lecz jest jej cechą genetyczną.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
Jak ocenia prof. Teresa Majewska z katedry drobiarstwa Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie, taki wybór wynika z naszych wieloletnich przyzwyczajeń. Kiedyś wiejskie gospodynie na podwórkach hodowały zarówno kury na mięso, jak i po to, by składały jajka. I to właśnie te mięsno-jajeczne kury znoszą jaja beżowe lub brązowe. Natomiast Leghorny znoszące śnieżnobiałe jaja nie nadawały się na mięso, gdyż jest to rasa kur lekkich.
Tajemnice skorupki jajka
Choć skorupka nadająca jajom idealną formę stanowi zaledwie 11 proc. jaja i jest bardzo cienka (około 0,3 mm), to jest niesamowicie wytrzymała na ciśnienie. Jest zbudowana niemal wyłącznie z węglanu wapnia.
Dzięki skorupce, w trakcie gotowania, we wnętrzu jajka temperatura nie przekracza 92 stopni Celsjusza i jajo nie traci wartości pokarmowych. Najzdrowsze są jaja gotowane na miękko. Nie można gotować jaja zbyt długo - powyżej 10 minut - ponieważ wytwarzają się wówczas substancje oporne na działanie enzymów przewodu pokarmowego człowieka. Jaja gotowane zbyt długo można poznać po tym, że na obwodzie żółtka powstaje zielonoszara obwódka. W rezultacie chemicznych reakcji tworzy się siarczek żelaza, co zmienia niekorzystnie zapach jaja.
PAP,kk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej