Wypieki z Szalonej Pizzy są najlepsze na świecie
Koło Parmy na północy Włoch zorganizowane 21. mistrzostwa świata w pieczeniu pizzy.
2012-04-20, 07:09
Zwyciężył wypiek z marynowanymi i świeżymi pomidorami, bazylią, czosnkiem, mozzarellą, szynką parmeńską, borowikami i parmezanem, którego autorem jest Cristian Bertoldo. Pizza pochodzi z lokalu o nazwie "Pizza Pazza", czyli Szalona pizza, który znajduje się w Costabissara niedaleko Vicenzy. Piekarz zwyciężył w najbardziej prestiżowej kategorii pizzy klasycznej. Jak sam przyznał użył najprostszych, jednak najwyższej jakości składników.
Zobacz galerię DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
W mistrzostwach udział wzięło ponad 400 piekarzy pizzy, czyli pizzaioli, z wielu krajów. Zarówno drugie, jak i trzecie miejsce w kategorii pizzy klasycznej przypadło Włochom.
Joan Dan Leicu z Rumunii wygrał natomiast w kategorii Free Style, której elementem są akrobacje towarzyszące wyrabianiu ciasta. Wśród zespołów akrobatów najlepsi okazali się Włosi, zaś zachwyt wywołał również japońska grupa pizzaioli Hickory Team.
sm
REKLAMA