Kolejny przypadek "niebieskiej mozzarelli"
"Smerfną mozzarellę" kupił mieszkaniec okolic Turyna (Włochy). Ser pochodził z Niemiec.
2012-07-24, 10:04
Prokuratura wszczęła dochodzenie w tej sprawie. Producent może usłyszeć zarzutu złamania przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności.
Biała mozzarella zmienia kolor na niebieski przez bakterię pseudomonas fluorescens, która znajduje się w płynie, w którym sprzedawany jest ser. Według śledczych obecność bakterii to rezultat używania wody ze studni podczas produkcji sera. Konsumenci proszeni są o zgłaszanie przypadków "niebieskiej mozzarelli" organom ścigania.
W całych Włoszech od 2010 roku zanotowano dziesiątki przypadków "mozzarelli Smerfów". W rezultacie poprzednich śledztw skonfiskowano ogromne partie sera, sprowadzanego w większości z Niemiec do tanich sieci sprzedaży. Jeden z tamtejszych zakładów produkcyjnych został zamknięty.
Wśród ekspertów nie ma zgody co do stopnia szkodliwości niebieskiej mozzarelli. Wiadomo jednak, że nie jest ona obojętna dla zdrowia.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>
IAR, kk
REKLAMA