Ostatnie przygotowania do Wigilii dla bezdomnych
W jadłodajniach oraz stołówkach kucharze i wolontariusze szykują ogromne ilości kapusty z grzybami, pierogów, smażone są ryby, krojone sałatki.
2012-12-23, 09:00
Posłuchaj
W jednej z jadłodajni w Warszawie wieczerzę dla bezdomnych przygotowują wolontariuszki, które dbają o to, aby każdy z gości miał przygotowaną porcję śledzi, sałatki, dostał zestaw ciast i słodyczy oraz opłatek. W warszawskim ośrodku Caritas "Tylko z darów Miłosierdzia" dania przygotowują mieszkańcy, pod okiem szefowej kuchni Urszuli Balki. Wigilijne menu ma być tradycyjne: smażona ryba, śledź w oleju z cebulką, sałatka jarzynowa, barszcz, kapusta wigilijna i pierogi. Jak podkreśla pani Urszula, tego dnia nikt nie może odejść głodny, więc przygotowano sporo jedzenia na zapas.
W stołówce dla bezdomnych i ubogich, którą prowadzą od 20 lat bracia kapucyni, wigilijny wieczór będzie tradycyjny, z odczytaniem Ewangelii o narodzeniu Jezusa, i śpiewaniem kolęd. - Potrawy będą proste i tradycyjne - mówi brat Adam Zwierz, który odpowiada za dobre działanie jadłodajni. Jak zaznacza zakonnik - goście przychodzący tego dnia na wigilię jedzą ciepły posiłek a potem chętnie kolędują, spędzają przy stole więcej czasu niż zwykle, chcą spędzić ten czas razem.
Wigilijne spotkania dla osób samotnych, ubogich i dla bezdomnych są organizowane nie tylko w jadłodajniach i stołówkach z całorocznym dożywianiem potrzebujących. Wieczerze odbywają się także w parafiach. Niektóre ośrodki wcześniej rozdawały bezpłatne zaproszenia, żeby ocenić, ile porcji trzeba przygotować - inne z zasady przyjmują każdego, kto przyjdzie.
Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH >>>
REKLAMA
IAR, gs
REKLAMA