Konina w hamburgerach. Znamy wyniki śledztwa

2013-01-30, 11:25

Konina w hamburgerach. Znamy wyniki śledztwa
. Foto: Glow Images/East News

Firma Tesco poinformowała o zrezygnowaniu z irlandzkiego dostawcy mrożonych hamburgerów wołowych, w których znaleziono końskie DNA - firmy Silvercrest, należącej do grupy ABP Food.

Posłuchaj

Relacja Grzegorza Drymera (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Tesco zapowiada też wprowadzenie systemu badania DNA wszystkich produktów mięsnych, które ma w swej ofercie.

Poinformowano również o wynikach śledztwa w sprawę końskiego DNA w mrożonych hamburgerach. Według Tesco firma Silvercrest używała do ich wyrobu mięsa, które nie pochodziło od zatwierdzonych dostawców, ani nawet - wbrew wyraźnej instrukcji - z Wielkiej Brytanii lub Irlandii.

Władze irlandzkie informowały w sobotę, że wołowina zawierająca końskie DNA, dostarczona przez Silvercrest do sieci handlu detalicznego, pochodziła z Polski. Wcześniej irlandzki Urząd Bezpieczeństwa Żywności (FSAI) poinformował o znalezieniu końskiego DNA w hamburgerach wołowych sprzedawanych w W. Brytanii i Irlandii przez Tesco i kilka innych sieci. Ujawniono, że w większości przypadków chodziło o bardzo niski poziom końskiego DNA, ale w jednej z próbek z Tesco konina stanowiła ok. 29 proc. zawartości.

Końskie DNA w hamburgerach wywołało oburzenie w W. Brytanii i Irlandii, gdzie w zasadzie nie jada się koniny.

Zobacz galerię - Dzień na zdjęciach >>>

mr

Polecane

Wróć do strony głównej