Czerwone mięso "skraca życie". Są dowody

Parówki, kiełbaski, szynka i bekon mogą skracać życie - sugerują naukowcy. Najnowsze analizy dotyczące spożycia czerwonego, wysoko przetworzonego mięsa przeprowadzono w dziesięciu krajach Europy Zachodniej.

2013-03-07, 13:00

Czerwone mięso "skraca życie". Są dowody
Dobre, lokalne jedzenie to sposób na przyciągnięcie turystów. . Foto: fot. SXC

Posłuchaj

Relacja Rafała Motriuka (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Naukowcy badali łącznie pół miliona ludzi przez trzynaście lat. Okazało się, że ci, którzy regularnie jedzą wysoko przetworzone mięso, częściej zapadają na raka czy choroby układu krążenia, a to prowadzi do wcześniejszej śmierci.

Ryzyko śmierci w ciągu trzynastu lat było wyższe prawie o połowę u tych, którzy dziennie jedli 160 gramów przetworzonego mięsa - czyli dwie parówki i jeden plaster bekonu. Przyczyną są prawdopodobnie konserwanty i sól.

Naukowcy zalecają zdrowszą dietę. Chodzi nie tylko o warzywa i owoce, ale także odpowiedniki czerwonego mięsa: drób, ryby czy fasolę.

Wyniki badań publikuje elektroniczne pismo naukowe BMC Medicine.

REKLAMA

Zobacz galerię: DZIEŃ NA ZDJĘCIACH>>>

mr

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej