Norwescy eksperci: Ocean Arktyczny coraz bardziej kwaśny

Nadmierna ilość dwutlenku węgla w atmosferze to przyczyna coraz bardziej kwaśnych wód wokół Bieguna Północnego - przekonują naukowcy z norweskiego Centrum Międzynarodowych Badań nad Zmianami Klimatu.

2013-05-06, 11:36

Norwescy eksperci: Ocean Arktyczny coraz bardziej kwaśny
. Foto: Glow Images/East News

Posłuchaj

Rafał Motriuk o zmianach w Oceanie Arktycznym (IAR)
+
Dodaj do playlisty

Dwutlenek węgla rozpuszcza się w wodzie szczególnie szybko, gdy ma ona niską temperaturę. Toteż w rejonie arktycznym proces ten staje się wyjątkowo intensywny - mówią eksperci z norweskiego Centrum Międzynarodowych Badań nad Zmianami Klimatu.

Zobacz galerię: dzień na zdjęciach

Dodają, że trudno jest dokładnie przewidzieć skutki tych zjawisk, ale ucierpieć mogą różne ekosystemy, a także komercyjnie odławiane ryb. Zmiany będą trwałe, podkreślają naukowcy, bo nawet gdyby dziś powstrzymano emisję dwutlenku węgla, powrót oceanu do stanu sprzed rewolucji przemysłowej potrwałby dziesiątki tysięcy lat.

''IAR, mk

Polecane

Wróć do strony głównej