Owoce chronią przed cukrzycą
Duże ilości owoców w diecie mogą chronić przed cukrzycą. Tak wynika z badań amerykańskich naukowców, którzy analizowali dietę 187 tys. ludzi.
2013-08-30, 16:11
Posłuchaj
Rafał Motriuk o owocach, które chronią przed cukrzycą (IAR)
Dodaj do playlisty
Najlepsze są czarne jagody. Jedzone co najmniej trzy razy w tygodniu zmniejszają ryzyko pojawienia się cukrzycy o ponad jedną czwartą.
Skuteczne są także jabłka i winogrona. Autorzy badań przypuszczają, że pożyteczny wpływ mają zawarte w tych owocach antocyjaniny. Co ciekawe, skuteczne okazały się tylko całe owoce; soki owocowe – już nie.
Niezależni eksperci mówią, że do wyników tych badań należy podchodzić bardzo ostrożnie. Poza tym sprawdzonych sposobów ochrony przed cukrzycą jest dużo więcej: należy przede wszystkim nie tyć i uprawiać sport oraz walczyć z nadciśnieniem.
Wyniki badań naukowców z Wielkiej Brytanii, USA i Singapuru publikuje pismo "British Medical Journal".
REKLAMA
IAR/mk
REKLAMA