Jak jadał król Jan III Sobieski? "smak był inny niż dziś"

Jedzono mniej, ale bardziej różnorodnie. Z menu króla Jana III Sobieskiego można zapoznać się dzięki "Księdze szafarskiej" jego dworu wydanej przez Muzeum Pałacu w Wilanowie.

2013-12-01, 13:13

Jak jadał król Jan III Sobieski? "smak był inny niż dziś"
Pałac w Wilanowie. Foto: Wikipedia/Przemysław Jahr

W księdze znajduje się spis produktów wydawanych w końcu 1695 i na początku 1696 r. do kuchni i na stół Jana III w Wilanowie. Jeden z autorów książki profesor Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu wyjaśnia, że smak potraw z czasów króla Jana III Sobieskiego różnił się od dzisiejszych.

Jak tłumaczy rozmówca IAR, od czasów średniowiecza, aż do początków dziewiętnastego wieku na stołach królował "smak kontrastowy'. Było to połączenie ostrych przypraw (imbir, szafran, pieprz, cynamon), z cukrem, owocami, konfiturami i smakiem kwaśnym (cytryny, limonki, ocet, wytrawne wino). Księga szafarska to półroczne menu króla, jego rodziny, dworzan i gości składa się z wyliczeń setek produktów wydawanych codziennie na obiad i wieczerzę (jedzoną z mięsem) lub kolację (postną).

Szef kuchni wilanowskiego pałacu Maciej Nowicki powiedział, że jadłospis szlachty sprzed ponad trzystu lat był o wiele bardziej urozmaicony niż to co jemy obecnie. Na stołach więcej było ryb, owoców, win i różnych rodzajów mięs.

Promocja książki to część ostatniego dnia Targów Książki Historycznej, odbywających się w Arkadach Kubickiego na Zamku Królewskim w Warszawie. Patronem medialnym tego wydarzenia jest Polskie Radio.

REKLAMA

mc

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej