Amerykański sen polskiej żywności

Najpierw wieprzowina, twaróg i masło, potem wołowina i jabłka. Już nie tylko Polonia sięga po nasze produkty. 2015 ma być rokiem polskiej żywności w USA - pisze "Puls Biznesu".

2014-12-16, 08:24

Amerykański sen polskiej żywności
. Foto: Armmark/Wikimedia Commons/lic. CC 3.0

Jak czytamy w gazecie, amerykański rynek jest szansą dla producentów niechcianej na rynku rosyjskim wieprzowiny. Już w pierwszej połowie roku Polska była trzecim eksporterem wieprzowiny na rynek amerykański. To dzięki chorobie tamtejszych prosiąt.

Na ciepłe przyjęcie mogą w Stanach liczyć także polskie twarogi. Jednak zdaniem Tomasza Głaska z Piątnicy, żeby osiągnąć dużą sprzedaż, trzeba by rozpocząć produkcję na miejscu. Kolejną szansą polskich eksporterów może być masło, które jest dobrej jakości. Jednak konkurencja na rynku - według Andrzeja Grabowskiego z Polmleku - jest duża.
Coraz bliżej dopłynięcia za ocean są polskie jabłka i gruszki. Do otwarcia rynku powinno dojść już w przyszłym roku, co cieszy sadowników.

IAR, abo

Polecane

Wróć do strony głównej