Wieprzowina jest coraz tańsza
Święta powodują , że bardziej interesujemy się cenami żywności. W Polsce utrzymuje się od kilku miesięcy tendencja spadkowa, ale to co jest dobre dla konsumentów nie zawsze jest korzystne dla producentów.
2014-12-18, 12:52
Posłuchaj
I tak jest w przypadku hodowców trzody chlewnej. Ceny tuczników dostarczanych do skupu spadają już od kilku miesięcy. Pod koniec września średnia cena zakupu żywca wieprzowego kształtowała się na poziomie 4,zł 65 groszy za kg i była o 9 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 20 proc. niższa niż rok wcześniej. - Cena spadła do 4 zł i parę groszy w zależności od rejonu kraju. Koszty produkcji szacuje się na około 5,50 zł. W tej chwili każdy rolnik, który sprzedaje tucznika dokłada do niego od 150 do 200 zł – wylicza Stanisław Bartman, prezes podkarpackiej Izby Rolniczej.
Od akcesji Polski do UE krajowe ceny skupu trzody chlewnej w dużym stopniu zależą od unijnych cen wieprzowiny i kursu złotego w relacji do euro.
Elżbieta Szeliga