Wieprzowina jest coraz tańsza

Święta powodują , że bardziej interesujemy się cenami żywności. W Polsce utrzymuje się od kilku miesięcy tendencja spadkowa, ale to co jest dobre dla konsumentów nie zawsze jest korzystne dla producentów.

2014-12-18, 12:52

Wieprzowina jest coraz tańsza
. Foto: Glow Images-East News

Posłuchaj

O cenach wieprzowiny w Porannych rozmaitościach radiowej Jedynki mówił Stanisław Bartman, prezes podkarpackiej Izby Rolniczej (Elżbieta Szeliga, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

I tak jest w przypadku hodowców trzody chlewnej. Ceny tuczników dostarczanych do skupu spadają już od kilku miesięcy. Pod koniec września średnia cena zakupu żywca wieprzowego kształtowała się na poziomie 4,zł 65 groszy za kg i była o 9 proc. niższa niż przed miesiącem oraz o 20 proc. niższa niż rok wcześniej.  - Cena spadła do 4 zł i parę groszy w zależności od rejonu kraju. Koszty produkcji szacuje się na około 5,50 zł. W tej chwili każdy rolnik, który sprzedaje tucznika dokłada do niego od 150 do 200 zł – wylicza Stanisław Bartman, prezes podkarpackiej Izby Rolniczej.

Od akcesji Polski do UE krajowe ceny skupu trzody chlewnej w dużym stopniu zależą od unijnych cen wieprzowiny i kursu złotego w relacji do euro.

Elżbieta Szeliga

Polecane

Wróć do strony głównej