Joanna Jędrzejczyk nie tylko o sporcie
Tydzień temu Joanna Jędrzejczyk wywalczyła w Dallas mistrzowski pas Ultimate Fighting Championship nokautując Amerykankę Carlę Esparzę. Polska mistrzyni w Polskim Radiu 24 mówiła o swoich pierwszych osiągnięciach w MMA, ulubionych książkach i gotowaniu.
2015-03-25, 22:14
Posłuchaj
Jej kariera rozpoczęła się w dość nietypowy sposób. Miała 16 lat kiedy uznała, że chce zadbać o swój wygląd i wypracować zgrabną sylwetkę. Dlatego w tym właśnie celu zapisała się na zajęcia sztuk walki. Zdrowa dieta, aktywność fizyczna to zasady, które stosuje do dziś.
- Jako nastolatka narzekałam na swój wygląd i chciałam schudnąć. Wybrałam zajęcia, które były ogólnorozwojowe. Obejmowały one elementy kickboxingu, karate i boksu. Szybko złapałam bakcyla na sportowy tryb życia i po prostu uzależniłam się od sportu. Od tego momentu rozpoczęła się również moja przygoda z tajskim boksem – mówiła w Polskim Radiu 24 mistrzyni.
Joanna Jędrzejczyk na początku trenowała muay thai czyli tajski sport walki, w którym główny nacisk kładzie się na walkę z wykorzystaniem uderzeń łokciami. Teraz walczy w MMA.
Hobby, które stało się zawodem
Z treningu na trening zawodniczka czuła, że to co robi jest dla niej. Pół roku po pierwszych zajęciach zdecydowała o starcie w zawodach. Zdobyła swój pierwszy medal i uznała, że treningi trzy razy w tygodniu to, dla niej, za mało.
- Po pierwszych wygranych zawodach wiedziałam, że chce rozwijać się w tym kierunku i zdobywać kolejne tytuły. Zawodowo zaczęłam walczyć w 2006 roku. Na obozy treningowe wyjeżdżałam do Tajlandii i Holandii. Ciągle rozwijam się na nowo i to mnie bardzo cieszy – podkreśliła Joanna Jędrzejczyk.
Zapraszamy na audycję Andrzeja Janisza i Łukasza Jurkowskiego.
Polskie Radio 24/op