Banki Żywności chcą odzyskiwać produkty z hipermarketów
Banki Żywności chcą zagospodarować jak najwięcej produktów obecnie marnowanych przez sieci handlowe i hipermarkety. Liczą, że pomoże im w tym ustawa o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności, nad którą pracuje senacka komisja rodziny i polityki społecznej. Banki właśnie przyjęły strategię działania na najbliższe miesiące.
2016-05-23, 15:46
Posłuchaj
Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności zapewnia, że te instytucje są przygotowane na możliwość codziennego odbioru żywności, której kończy się data ważności, a jest w pełni wartościowa i przydatna do spożycia. Chodzi o to, aby takie produkty nie były poddawane utylizacji lub wyrzucane - ale by mogły być wykorzystane do przygotowania posiłków na przykład w jadłodajniach czy stołówkach prowadzących dożywianie osób potrzebujących takiego wsparcia.
Hipermarkety nadal marnują dużo żywności
Niektóre sieci handlowe już współpracują z Bankami Żywności, ale nadal bardzo wiele dużych sklepów wyrzuca produkty.
Jak podkreśla Maria Kowalewska nowa ustawa mogłaby skłonić sklepy do przekazywania produktów na cele społeczne i z drugiej strony - monitorować skalę marnowania żywności. W propozycji jest na przykład wymóg raportowania o stratach produktów przeznaczanych do o utylizacji przez sieci handlowe - ale też możliwość wykazania, że produkty zostały zagospodarowane poprzez oddanie na cele dobroczynne.
Obecnie - jak zaznacza Maria Kowalewska - brakuje danych na temat skali marnowania produktów w dużych sklepach i sieciach handlowych.
REKLAMA
W tym roku Banki będą obchodzić 20 lecie istnienia i prowadzenia najbardziej znanej inicjatywy - Świątecznej Zbiórki Żywności. W ubiegłym roku Banki Żywności przekazały pozyskane produkty dwóm milionom osób korzystających ze wsparcia organizacji prowadzących dożywianie i pomoc rzeczową.
IAR, awi
REKLAMA