Brokuły: najzdrowsze są łodygi

Brokuły jadali już podobno starożytni Rzymianie, szczególnie rzymscy legioniści, żeby dodać sobie sił i energii.

2016-07-03, 15:52

Brokuły: najzdrowsze są łodygi
. Foto: Pixabay

Posłuchaj

O brokułach w audycji Agro-Fakty radiowej Jedynki (Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia)
+
Dodaj do playlisty

To zielone warzywo z rodziny kapustnych wywodzi się z Włoch, ale w Polsce znane jest od lat kilkunastu. Od kilku zaś rośnie i produkcja, i konsumpcja brokułów w naszym kraju. To dobrze, bo są one wyjątkowo zdrowe i niskokaloryczne, w tej chwili mamy akurat na nie sezon.

Z Wiesławem Brzozowym i Michałem Taraską ze Stowarzyszenia Promocji Brokułów rozmawia Aleksandra Tycner.

- Najważniejszym walorem brokułów są przeciwutleniacze pomocne w walce z chorobami nowotworowymi. Coraz częściej występują one w dietach chorobowych. Poza tym brokuły bogate są też w witaminy i błonnik. Warzywo jest również istotnym składnikiem diet prozdrowotnych - wyjaśniają goście.

Brokuły są modne

- Brokuł staje się coraz bardziej popularny. W Polsce spożywamy ich średnio 300 gram na osobę, dla przykładu w Wielkiej Brytanii jest to 5 kg na osobę, w Niemczech około 2 kg na osobę - wyliczają rozmówcy.

REKLAMA

Ciekawostką jest fakt, jak podkreśla ekspert, że najzdrowsza część tego warzywa to łodyga.

Sezon na brokuły będzie trwał do końca listopada.

W Polsce brokuły uprawia się na powierzchni około 7 tysięcy hektarów. Nie muszą mieć najlepszej gleby, ale wymagają wysokiej kultury rolnej.

Aleksandra Tycner, abo

REKLAMA

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej