Palce lizać
Pieczone jeże i pudding z pokrzyw to największe przysmaki dawnych mieszkańców Wysp Brytyjskich.
2007-09-14, 23:54
Pieczone jeże i pudding z pokrzyw to największe przysmaki dawnych mieszkańców Wysp Brytyjskich. Tak przynajmniej twierdzą naukowcy z instytutu żywienia Uniwersytetu Walijskiego w Cardiff, którzy studiowali stare księgi i dokumenty w poszukiwaniu starodawnych przepisów kulinarnych.
Najstarsza receptura – na pudding z pokrzyw – pochodzi z epoki neolitu i liczy ponoć 8 tysięcy lat. Do posiekanych liści młodych pokrzyw dodawano nieco posiekanego szczawiu, rzeżuchy, mniszka i dzikiego szczypiorku. Mieszaninę liści zaprawiano mąką jęczmienną i gotowano w szmacie z lnianego płótna w wodzie z kawałkiem mięsa. Potem wyciskano i podawano z podpłomykami.
Natomiast pieczone w liściach jeże należy – wedle średniowiecznego przepisu - podawać w sosie cynamonowym.
Potrawami, które poszły w Wielkiej Brytanii w zapomnienie, to siekane i duszone wędzone ryby z boczkiem, sos z rybich głów i wnętrzności, oraz siekane wnętrzności krowie w tłuszczu z dodatkiem ziół, czyli.... nasze flaczki z majerankiem.
REKLAMA
REKLAMA