Koreański przysmak uznawany za jeden z najzdrowszych na świecie
Kimchi jest przystawką, bez której żaden Koreańczyk nie wyobraża sobie posiłku. Niektórzy nazywają ją kiszoną kapustą pekińską po koreańsku. Ma oryginalny smak i wyjątkowy aromat, a wiele wartości odżywczych zawdzięcza procesowi fermentacji. Dlaczego jeszcze warto spróbować tego dania?
2017-02-03, 09:45
Bukiet warzyw
Powiązany Artykuł

Owoce morza - cenne skarby wielkich wód
W Korei kimchi jest popularną i tradycyjną przystawką, ale używane jest także jako składnik innych potraw. Dzięki jego intensywnemu smakowi i mocnemu aromatowi już w zestawieniu z samym ryżem pomoże przygotować wyjątkowy obiad. Tradycyjne danie kuchni koreańskiej składa się z fermentowanych lub kiszonych warzyw, najczęściej są to: kapusta pekińska, rzodkiew japońska, czosnek, papryka chili, cebula, solone krewetki, anchois lub inne owoce morza, imbir, czarny i czerwony pieprz, musztarda, rzeżucha oraz sól morska oraz cukier. Do zalewy czasem dodaje się ziarna sezamu i sos sojowy.

Przepis na Liście Światowego Dziedzictwa
Słowo "kimchi" oznacza sfermentowane warzywa i pochodzi z chińskiego "chimchae" oznaczającego solone warzywa. Szacuje się, że pierwsze kimchi mogło być przygotowywane w Korei w VII wieku. W 1986 roku w Seulu otwarto nawet muzeum kimchi – Kimchi Field Museum dokumentujące historię kimchi, jej różnorodność i techniki przygotowania. Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został w 2013 roku wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Przeciętny Koreańczyk zjada do 22 kg kimchi rocznie
Kimchi zimowe, kimchi sezonowe
Wyróżnia się dwa rodzaje kimchi: sezonowe – przygotowywane z warzyw dostępnych o danej porze roku oraz zimowe. Właśnie na zimę przygotowywane są większe ilości tej przystawki. Najpopularniejsza postać kimchi – baechu kimchi – składa się z kapusty chińskiej kiszonej w zalewie złożonej z kleiku ryżowego, płatków papryczek chili, imbiru, czosnku oraz dymki. Tradycyjnie kimchi przechowywane jest w glinianych garnkach ustawionych z dala od innych produktów i domowników (wydziela specyficzny i intensywny aromat). Obecnie używa się do tego również specjalnych lodówek.
REKLAMA

Foto: Karpenkov Denis/Shuttertock.com
Zdrowe i niskokaloryczne
Powiązany Artykuł

Na czym polega proces fermentacji żywności?
Kimchi, mimo pozorów, jest potrawą łatwą do przygotowania. W dodatku jest niskokaloryczna - 100 gramów ma zaledwie 32 kcal. Dzięki procesowi fermentacji zyskuje wiele wartości odżywczych, a zawartość dużej ilości czosnku i chili pomaga w zwalczaniu wirusów w okresach zimowych przeziębień. Ponadto jest bogatym źródłem błonnika, witamin i mikroelementów: witaminy C, beta karotenu, wapnia, żelaza i fosforu, zawiera mnóstwo witaminy A, B i C, a dzięki obecności dobroczynnych bakterii poprawia trawienie i zwiększa odporność.
REKLAMA
Aleksandra Rybińska
REKLAMA