Banki Żywności i Jadłodzielnie, czyli jak nie marnować żywności
Gośćmi audycji Społeczeństwo Obywatelskie: Reaktywacja były dr Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności i Zuzanna Smoczyńska, która zajmuje się Jadłodzielniami. Ekspertki na naszej antenie mówiły m.in. o tym, jak walczyć z marnowaniem żywności.
2017-04-22, 09:15
Posłuchaj
Federacja Polskich Banków Żywności zrzesza 32 Banki Żywności, które działają na terenie naszego kraju. Związek zajmuje się dostarczaniem organizacjom charytatywnym żywności dla najuboższych. – Pozyskujemy jedzenie od producentów, rolników, dystrybutorów – wskazywała dr Maria Kowalewska, zauważając przy tym, że potencjał działania federacji jest duży. Rokrocznie na świecie marnują się miliony ton żywności.
– Tylko w Europie wyrzuca się każdego roku 88 milionów ton żywności. Jako społeczeństwo musimy wytężyć nasze wysiłki, by ograniczyć marnotrawienie żywności – apelowała gość Polskiego Radia 24.
Oprócz Banków Żywności, w Polsce działają również Jadłodzielnie. To miejsca, w których możemy zostawić przydatne do spożycia rzeczy, np. w przypadku, gdy zrobiliśmy zbyt duże zakupy. Ideą działalności tego typu punktów jest foodsharing, czyli wymienianie się jedzeniem.
– Uzupełniamy się z Bankami Żywności. Staramy się zapobiegać marnowaniu „drobnej” żywności, której ilość jest zbyt mała, by zainteresowały się nią Banki Żywności; ze względu na to, że koszty transportu przewyższałyby wartość produktów. Celem Jadłodzielni jest walka z marnowaniem żywności w domach – wyjaśniała Zuzanna Smoczyńska.
REKLAMA
Więcej w całej rozmowie.
Gospodarzem audycji był Maciej Woźniakiewicz.
Polskie Radio 24/mp
Społeczeństwo Obywatelskie: Reaktywacja w Polskim Radiu 24 - wszystkie audycje
REKLAMA
_____________________
Data emisji: 22.04.17
Godzina emisji: 0.06
REKLAMA
REKLAMA