Jak domowymi metodami przedłużyć świeżość ziół?
Świeże zioła są niezastąpione w kuchni. Niestety mają krótką żywotność: szybko więdną i usychają. Za pomocą kilku sztuczek można sprawić, że dłużej będziemy cieszyć się smakiem i aromatem zielonych przypraw.
2017-05-17, 09:45
Dlaczego zioła tak szybko usychają?
Zioła hodowane w celu sprzedaży już od zasiana trzymane są w cieplarnianych warunkach, czyli dla nich najlepszych. Przy odpowiedniej wilgotności i temperaturze szybko następuje kiełkowanie. Potem umieszcza się je w specjalnych rynnach, przez które systematycznie przepływa odżywka. Następnie trafiają do szklarni, gdzie są doświetlane i trzymane w odpowiedniej temperaturze.
Powiązany Artykuł
Składników na maseczkę szukaj w... kuchni!
Zioła transportowane do supermarketów doznają szoku termicznego, ponieważ przenoszone są do chłodni, gdzie temperatura jest o wiele niższa niż w szklarni. W chłodniach rośliny nie są podlewane, doświetlane, ani odżywanie.
Po zakupie doniczki z ulubionymi ziołami i przyniesieniu jej do domu roślina doznaje kolejnego szoku, związanego z nowymi warunkami, czyli innym światłem, temperaturą i poziomem wilgotności. Z powodu tych zmian wiele roślin po kilku dniach usycha, ale niektóre da się uratować.
Jak im pomóc?
Pokrojone zioła zachowują świeżość maksymalnie przez dwa dni, a żywotność ziół w doniczce to około trzy dni.
Eksperci zalecają, by miękkie zioła, takie jak bazylia, kolendra, estragon czy pietruszka, zaraz po zakupie wyjąć z opakowań i przechowywać w pozycji pionowej w lodówce, w szklance wypełnionej 2,5 cm wody.
REKLAMA
Z kolei zioła o drzewiastej budowie, takie jak rozmaryn i tymianek, będą żyły dłużej, gdy wyjmiemy je z opakowań ze sztucznych tworzyw, zawiniemy w wilgotny ręcznik kuchenny, a następnie umieścimy w szczelnie zamkniętej torebce śniadaniowej.
Zakupioną roślinę można też przesadzić do nowej doniczki. Dla ziół z krótkimi korzeniami wystarczy płytkie naczynie, dla melisy czy estragonu potrzeba głębszych. Zioła nie wymagają specjalnej ziemi, więc możemy posadzić je w zwykłej ziemi doniczkowej.
Powiązany Artykuł
Nadchodzący sezon pod znakiem tego koloru
Gdy roślina usycha i więdnie
Jeśli chcemy zachować zioła na dłużej, możemy ich jadalne części zamrozić w naczyniu do zamrażania kostek lodu lub na tacy z wodą. Można też je zamrozić w roztopionym maśle lub oliwie z oliwek.
Innym pomysłem jest trzymanie liści w hermetycznym słoiku z zakrętką. To pozwala zachować świeżość dwa razy dłużej niż w przypadku gdy zioła przechowywane są w torebkach, np. w supermarketach.
REKLAMA
Wskazówka: listki zrywamy z samej góry rośliny (nawet jeśli są najmniejsze). Dzięki temu zioła szybciej rosną i są dorodniejsze. Nie obrywajmy ziół za bardzo, na łodydze powinny pozostać minimum dwa listki.
Aleksandra Rybińska
REKLAMA