Branża mięsna: sukcesy i kłopoty
W Polsce od lat rośnie konsumpcja mięsa, statystyczny Polak je prawie 74 kg mięsa rocznie.
2017-09-27, 12:45
Posłuchaj
Wzrost konsumpcji jest ważny, bo jest on jednym z czynników, od których zależy kondycja branży mięsnej.
O sukcesach może mówić sektor drobiarski odnotowujący wzrost produkcji, sprzedaży i eksportu mówi dr hab. Dariusz Lisiak z Instytutu Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego.
- Jesteśmy europejską potęgą w produkcji drobiu. W 2016 roku produkcja wzrosła o 13 proc. – mówi gość.
Dużym problemem jest ASF
Znacznie trudniejsza jest sytuacja producentów i przetwórców mięsa wieprzowego. Polska produkcja wieprzowiny spada. Jakie są tego najważniejsze przyczyny wyjaśnia Dariusz Lisiak.
- Za ten stan rzeczy odpowiedzialne jest bardzo duże rozdrobnienie gospodarstw. Jeśli chcemy konkurować z krajami zachodnimi musimy skonsolidować produkcję. Po drugie i tu kłopoty dopiero przed nami, to problem rozwijającego się Afrykańskiego Pomoru Świń (ASF) – wylicza.
Kilka scenariuszy rozwiązań
Wirus Afrykańskiego Pomoru Świń jest w Polsce od 4 lat i mimo podejmowania różnych działań ciągle pojawiają się jego nowe ogniska. Są różne strategie walki z tą chorobą - przypomina ekspert.
- Hiszpanie walczyli przez 30 lat, wyłożyli na ten cel bardzo dużo pieniędzy. Holendrzy, którzy chcieli się pozbyć problemu bardzo szybko, w ciągu pół roku ubili 10 mln świń. Było to działanie bardzo skuteczne – dodaje.
REKLAMA
W Polsce jak na razie wprowadza się na terenach z ASFem restrykcyjne zasady bioasekuracji i zmniejsza populację dzików roznoszących tę chorobę, ale efekty tych działań są niezadowalające.
Elżbieta Mamos, abo
REKLAMA