Zmiana wielkości opakowań i receptury, mniej kalorii, czyli jak producenci optymalizują żywność
Jak zdrowiej żywić Polaków, na czym polega optymalizacji produktów żywnościowych oraz ograniczanie ich kaloryczności – o tym rozmawiała na antenie radiowej Jedynki Aleksandra Tycner.
2017-12-06, 15:44
Posłuchaj
Wojciech Kałamarz, przewodniczący Europejskiej Platformy do spraw Diety, Aktywności Fizycznej i Zdrowia, zauważył:
– Mamy długofalowy program, który przyjęliśmy na poziomie europejskim (...). To jest zmiana receptury, ale też zmiana wielkości opakowań i wielkości produktu. Chodzi nam o to, aby w ten sposób ograniczyć ilość kalorii dostarczanych poprzez dany produkt do konsumenta. Szukamy jakichś alternatyw dla cukru, np. stewia. Są prowadzone badania na ile to można wykorzystać w przypadku produktów czekoladowych.
Przede wszystkim edukacja
Zdaniem rozmówcy, najważniejsza jest jednak edukacja na temat właściwego sposobu odżywiania i zbilansowanej diety, żeby konsumenci dokonywali świadomych wyborów.
Marek Przeździak – prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych Polbisco zauważył: – UE już od 10 lat zwraca uwagę na reformulację, czyli optymalizację składu produktów. W 2008 r. przedstawiono propozycje dotyczące redukcji soli, w 2012 tłuszczów, szczególnie typu trans, a w 2015 roku propozycje dotyczące cukrów.
REKLAMA
Zahamować otyłość, zwłaszcza wśród najmłodszych
Pytany, do jakich poziomów powinno się zejść – Marek Przeżdziak odparł, że do takich, które będą umożliwiały zahamowanie i odwrócenie trendu otyłości wśród dorosłych i dzieci. Jak dodał, już połowa Europejczyków ma nadwagę albo jest otyła, a najgroźniejsze jest coraz powszechniejsze zjawisko nadwagi u dzieci.
Aleksandra Tycner, Akkal, NRG
REKLAMA