Polski karp w Watykanie

Od kilku lat ryby z Polski -  najpierw same karpie, później także inne słodkowodne - trafiają w czasie Wigilii na watykańskie stoły.

2017-12-19, 11:31

Polski karp w Watykanie
To już piaty wyjazd do Watykanu z polskim karpiem.Foto: Ivan Abramkin/Shutterstock

Posłuchaj

O polskim karpiu w Watykanie, serwowanym na różne sposoby, mówi w Agro Faktach radiowej Jedynki Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb./Aleksandra Tycner, Naczelna Redakcja Gospodarcza Polskiego Radia./.
+
Dodaj do playlisty

Na pomysł wpadło Towarzystwo Promocji Ryb "Pan Karp" i okazał się on strzałem w dziesiątkę.

To już piaty wyjazd do Watykanu z polskim karpiem

− Jedziemy już po raz piąty do Watykanu - mówi Zbigniew Szczepański z Towarzystwa Promocji Ryb.
I wyjaśnia, że najwięcej przepisów kulinarnych koncentruje się na karpiu, w tym na: na karpiu po królewsku w sosie polskim, krokietach z karpia wędzonego, karpiu w kapuście.

− Mamy też przepis na jesiotra wędzonego i na śledzie kaszubskie, mówi gość Agro Faktów.

Dodaje, że przyrządzaniem tych potraw zajmą się trzej kucharze, obecny będzie też fotoreporter.

Polskie ryby jedli między innymi gwardziści szwajcarscy i bezdomni.

REKLAMA

− W tym roku również goście będą zróżnicowani - dodaje Szczepański.

Jak wyjaśnia, przygotowywane jest kilka dań, będą one serwowane m.in. w Sekretariacie Stanu w Watykanie, w ambasadzie Unii Europejskiej przy Stolicy Apostolskiej.

Na watykańskich stołach pojawią się też ciasta z Polski

Oprócz ryb będą jeszcze ciasta z Polski - przygotowały je panie z Kół Gospodyń Wiejskich w Złotoryi i Warszowicach.

Aleksandra Michałek-Tycner, jk

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej