Japonia: wysoki poziom rtęci u smakoszy ryb
Naukowcy ogłosili wyniki badań, które trzy lata temu przez pół roku prowadzono na mieszkańcach prefektury Wakayama.
2010-01-22, 08:47
Mieszkańcy japońskiej prefektury Wakayama, którzy regularnie jedzą mięso ryb oceanicznych mają 10-krotnie wyższy od przeciętnego poziom rtęci w organizmie. Naukowcy ogłosili wyniki badań, które trzy lata temu przez pół roku prowadzono na mieszkańcach.
Poziom rtęci mierzono poprzez badanie składu włosów pięćdziesięciorga kobiet i mężczyzn, którzy co najmniej raz w miesiącu jedzą mięso ryb i ssaków poławianych w oceanie. Poziom rtęci u trzech osób przewyższał dozwoloną przez Światową Organizację Zdrowia normę. Tak wysokie stężenie rtęci w organizmie może spowodować poważne kłopoty zdrowotne.
Według prowadzącego badania profesora Tetsuyi Endo, wysoki poziom rtęci wykryto również w przetworach produkowanych w prefekturze Wakayama z mięsa wielorybów grindwali, delfinów, tuńczyków i bonito. Japońscy naukowcy zamierzają opublikować wyniki badań w międzynarodowych periodykach poświęconych zanieczyszczeniu mórz i oceanów.
ag, Informacyjna Agencja Radiowa (IAR)
REKLAMA
REKLAMA