Moda na fioletowe warzywa i owoce. Czy warto je jeść?
Warzyw i owoców powinniśmy jeść możliwie jak najwięcej. W tym sezonie mamy modę na warzywa fioletowe. O korzyściach wynikających z ich spożywania mówiła w rozmowie z Naczelną Redakcją Gospodarczą psycholog i dietetyk Zuzanna Antecka.
2018-01-11, 12:21
Posłuchaj
Ekspertka zastrzegła na początku, że do mód żywieniowych należy podchodzić ostrożnie i nie traktować ich jako zamkniętą całość, ale na przykład jako czynnik, który skłoni nas do uzupełnienia naszej codziennej diety.
Korzystne antocyjany
Jako przykład fioletowych warzyw i owoców dietetyk wymieniła m.in. czerwoną kapustę, czerwoną cebulę, bakłażana, śliwki, porzeczki i wiśnie.
- One wszystkie zawierają szczególną grupę barwników, antocyjany - wskazywała. Jak dodała Zuzanna Antecka, antocyjany są dla nas wyjątkowo korzystne, bo usuwają z organizmu wolne rodniki, które uszkadzają komórki naszego ciała i przyspieszają proces starzenia.
Warto jeść wszystkie rodzaje warzyw i owoców
Dietetyk mówiła, że nie powinniśmy się jednak ograniczać tylko do warzyw i owoców fioletowych, bo i inne zawierają składniki dobre dla zdrowia. Na przykład w warzywach pomarańczowych jest beta karoten, a w zielonych - mnóstwo witamin, które podobnie jak antocyjany, również działają antyoksydacyjnie.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA