Soja - przyszłość polskich upraw?
Zmiany klimaty, ale i co raz większa wiedza i możliwości agrotechniczne pozwalają na wprowadzenie na rodzimy grunt upraw, które jeszcze kilkanaście lat temu wydawały się niemożliwe. Instytut Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach z powodzeniem przeprowadza doświadczenia na soi i innych doświadczeniach strączkowych.
2018-05-04, 09:34
Posłuchaj
Wicedyrektor Instytutu Stanisław Krasowicz mówi, że jest szansa, że rożnicy będą mogli w Polsce szerzej uprawiać soję, roślinę ciepłolubną i paszową. Jak mówi, badania nad soją mają na razie charakter rozpoznawczy - sprawdzenie, jak dane odmiany tej rośliny radzą sobie w konkretnych warunkach klimatycznych i glebowych.
- Badania pokazały, że potencjał jest duży, pozwalający w przyszłości na ograniczenie importu śruty sojowej do naszego kraju. Wymaga to jednak wiedzy, edukacji i postępu hodowlanego - dodaje.
Gdzie najlepiej rozwijać uprawy?
Jak mówi Stanisław Krasowicz, z obecnych badań wynika, że najlepszym miejscem na uprawy soi jest Polska południowa. Jego zdaniem, jest też spora szansa na rozwój upraw innych roślin strączkowych, ale też takich roślin jak bobik czy łubin.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, md
REKLAMA
REKLAMA