Lody jemy głównie dla ochłody, a nie przez cały rok. Polska znaczącym eksporterem
Polska jest dużym producentem i eksporterem żywności. Na ogół chwalimy się sprzedażą zagranicę mięsa, zwłaszcza drobiu czy jabłek. Ale też niemal całą Europę i nie tylko zaopatrujemy w lody.
2018-07-28, 10:26
Posłuchaj
Jak powiedział na antenie radiowej Jedynki w rozmowie z Aleksandrą Tycner Paweł Wyrzykowski, analityk rynków rolnych banku BGŻ BNP Paribas - jeśli chodzi o produkcję lodów Polska jest na 5. miejscu w UE.
W 2017 roku produkcja ta była szacowana na poziomie 300 mln litrów. Pierwsze miejsce w Unii zajmują Włochy z produkcją wynoszącą 585 mln litrów, a na 2. miejscu są Niemcy - 514 mln litrów.
Unia głównym rynkiem
Lody eksportujemy głównie do Unii, a sprzedaż za granicę wynosi około 40 proc. - głównie na rynek niemiecki. Eksport rośnie z roku na rok. W tym roku wzrósł aż o 27 proc.
Jak zauważył Paweł Wyrzykowski - obecny rok dla producentów i eksporterów lodów jest bardzo dobry pod względem pogodowym.
REKLAMA
Lody jemy głównie latem
W Polsce spożycie lodów wynosi około 5 litrów rocznie na głowę i ma charakter sezonowy. Lody jemy głównie latem. Na innych rynkach np. niemieckim czy w krajach skandynawskich - spożycie lodów wynosi około 10 litrów na głowę.
Rośnie także cena lodów. Z tego powodu ich eksport pod względem wartościowym wzrósł nawet bardziej niż ilościowo.
Aleksandra Tycner, ak, NRG
REKLAMA