Podatek od cukru pomoże walczyć z otyłością?
Jest między innymi na Węgrzech, w Niemczech, Francji, Meksyku i Wielkiej Brytanii, wycofała się z niego Dania. Chodzi o tak zwany podatek od cukru, który miałby być nałożony także w Polsce dla tych producentów żywności, którzy dodają do niej cukier, czyli niemal na wszystkich. Ministerstwo Finansów się przygląda tym rozwiązaniom - mówi Paweł Jurek z biura prasowego resortu.
2018-09-13, 08:27
Posłuchaj
- Wiemy o tym, że tego typu działania wspierają promocję racjonalnego żywienia i politykę prozdrowotną. To głównie rozwiązania podatkowe - wskazuje i zapewnia, że resort analizuje tego typu regulacje.
Zdecydowanie przeciwni dodatkowemu podatkowi są producenci słodyczy. Ich spożycie w Polsce spada, a nie rośnie - zauważa Marek Przeździak, prezes Stowarzyszenia Polskich Producentów Wyrobów Czekoladowych i Cukierniczych. Jak podkreśla, w Wielkiej Brytanii, gdzie obowiązuje taki podatek, konsumpcja słodyczy jest dwukrotnie wyższa. Marek Przeździak podkreśla, że przemysł cukierniczy czuje potrzebę przyłączenia się do walki z otyłością, ale, z drugiej strony, branża odpowiada tylko za 8 procent światowego spożycia cukru.
Rozmówca NRG zwraca też uwagę, że np. w Polsce VAT na wyroby cukiernicze wynosi 23 procent, a w Niemczech tylko 8 procent. W jego ocenie dodatkowy podatek spowodowałby, że konsumenci przerzuciliby się na produkty tańsze, gorszej jakości, które wcale jednak nie zawierają mniejszej ilości cukru.
Nałożenie takiego podatku przyjąłby ze zrozumieniem wiceminister rolnictwa, Ryszard Zarudzki.
- Jestem za cukrem, za jego producentami, ale jestem stanowczo przeciwny używaniem go w nadmiarze. Podatek od cukru byłby takim 'zimnym prysznicem'. Warto to rozważyć - mówi.
O wprowadzenie podatku od cukru od lat apeluje Światowa Organizacja Zdrowia. Proponuje, by wynosił on nie mniej niż 20 procent od słodzonych produktów.
REKLAMA
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA