Eksperci od zdrowia alarmują: olej kokosowy może być trucizną
Według najnowszych doniesień Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, zachwalany przez lata olej kokosowy jest szkodliwy. Zdrowszy od niego jest nawet smalec.
2018-10-05, 14:32
Olej kokosowy to jeden z najmodniejszych i najczęściej kupowanych produktów ostatnich lat, bez którego nie wyobrażali sobie pieczenia czy smażenia zwolennicy zdrowego odżywiania. Właściwości prozdrowotne oleju kokosowego kwestionują jednak badania Amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego (AHA), według którego olej kokosowy powinien być omijany szerokim łukiem. Okazuje się, że jest w nim więcej tłuszczów nasyconych niż w smalcu wieprzowym.
Olej kokosowy gorszy od masła
Do tej pory olej kokosowy uznawany był za idealna alternatywę dla tłuszczów zwierzęcych. Niestety, Amerykańskie Towarzystwo Kardiologiczne podaje, iż olej kokosowy ma więcej tłuszczów nasyconych (82%) niż masło (63%) czy smalec wieprzowy (39%). Badania pokazały także, że olej kokosowy wpływa na wzrost poziomu cholesterolu LTD we krwi, co prowadzi do chorób układu krążenia. Nadmiar cholesterolu gromadzi się w ścianach naczyń krwionośnych, przyczyniając się do rozwoju miażdżycy i tworzenia zakrzepów.
Naukowcy z AHA odradzają spożycie oleju kokosowego, dodając przy tym, że nie doszukali się żadnych właściwości w jego składzie, które mogłoby rekompensować niekorzystny wpływ na cholesterol LTD.
To na czym smażyć?
Istotne jest aby wybierać takie tłuszcze, które mają w swoim składzie jak najmniej tłuszczów nasyconych. Najlepiej w tej kategorii wypada olej rzepakowy - zawartość tłuszczy nasyconych sięga w nim jedynie 7 procent. Olej kokosowy nie może zastępować zdrowych olejów roślinnych takich jak: rzepakowy, słonecznikowy i z oliwy.
REKLAMA
Właściwości kosmetyczne
Mimo żywieniowej nagonki, olejowi kokosowemu nie można odmówić wielu właściwości kosmetycznych. Dzięki zawartości witamin i minerałów, doskonale sprawdza się w pielęgnacji skóry i włosów. Przede wszystkim, ma silne właściwości nawilżające – doskonale sobie radzi z przesuszoną skórą. W swoim składzie ma także składniki antyseptyczne, które pozytywnie wpływają na skórę objętą zmianami trądzikowymi, wysypką a także egzemą.
Olej kokosowy sprawdza się także w przypadku skóry atopowej oraz łuszczycy – natłuszcza ją i zapobiega zakażeniom. Jest tanim odpowiednikiem kremów przeciwzmarszczkowych - zawiera antyutleniacze, które zwalczają (odpowiedzialne za starzenie się skóry) wolne rodniki.
Warto także "olejować" włosy, czyli pozostawić na nich olej kokosowy na ok. 15 minut. Albo najlepiej na całą noc, tylko wcześniej owinąć głowę ręcznikiem, aby nie pobrudzić pościeli. Gwarancją będą miękkie, lśniące włosy następnego dnia.
REKLAMA
Barbara Sara Szczypiór
REKLAMA