Najlepsze potrawy z dyni – 5 przepisów
Sezon na dynie trwa w najlepsze! Przedstawimy proste i smaczne przepisy na potrawy z dyni.
2018-10-19, 17:26
Dynia to uniwersalne warzywo, o wszechstronnym wykorzystaniu w kuchni. Potrawy z dyni możemy przygotować zarówno na słodko jak i na słono. Poznajcie nasze sprawdzone przepisy!
Puree z dyni
Puree z dyni, zwane popularnie jako mus lub przecier, jest świetną alternatywą dla wszystkich znudzonych klasyczną, ziemniaczaną wersją puree. Przyda się także do sosów - wspaniale smakuje z makaronem, kluskami czy podawane jako dip do nachosów.
Składniki:
- dynia o mocno pomarańczowym miąższu
- szczypta soli
- pudełka hermetyczne lub słoiki
Sposób przyrządzenia:
REKLAMA
Dynię dokładnie umyj i usuń ogonek. Następnie przetnij ją na pół, łyżką wyjmij pestki i pokrój na mniejsze kawałki. Porcje ułóż w naczyniu żaroodpornym i przykryj folią aluminiową. Piecz przez około godzinę, w temperaturze 180 stopni. Stale sprawdzaj miękkość dyni patyczkiem - jeśli zanurza się bez problemu to oznacza, że dynia jest gotowa. Całość studzimy, a potem obieramy ze skórki i blendujemy dodając szczyptę soli. Jeśli okaże się, że mikstura jest zbyt wodnista, to można odcedzić ją delikatnie przez gazę. Gotowe!
Uwaga! Dobrym pomysłem jest zamrożenie lub pasteryzacja miąższu - wtedy będziemy mogli używać go przez cały rok.
Placki z dyni
Składniki
REKLAMA
- dynia średniej wielkości
- 3 szklanki mąki pszennej
- dwa jajka
- jogurt
- przyprawy: zioła, sól pieprz
- olej do smażenia
Sposób przyrządzenia:
Dynię kroimy, obieramy ze skóry, oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek ścieramy na tarce o dużych oczkach. Do miseczki wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli, pieprzu i dowolnych ziół, a następnie intensywnie mieszamy trzepaczką. Do powstałej substancji, dodajemy wcześniej startą dynię, jogurt i powoli dosypujemy mąkę, nieustannie mieszając.
Na rozgrzaną wcześniej patelnię, przy pomocy łyżki, delikatnie nakładamy niewielkie ilości ciasta. Każdą ze stron placków smażymy po ok. 2 minuty.
Dżem z dyni
Dżem z dyni to absolutny, jesienny must-have w każdej kuchni. Do przyrządzenia konfitury dyniowej zachęcamy szczególnie tych, którzy nie wyobrażają sobie tego warzywa w słodkiej odsłonie.
REKLAMA
Składniki:
- dynia
- 3 duże pomarańcze
- 2 cytryny
- 1 łyżeczka cynamonu
- szklanka brązowego cukru
Sposób przyrządzenia
Dynie umyć, pokroić, wyczyścić z nasion i pulchnej części, a następnie pokroić na kawałki i obrać ze skóry. Dynie przekładamy do garnka, dodając cukier i wyciśnięte wcześniej pomarańcze oraz cytryny. Całość duśmy przez 15 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zauważysz, że dynia się rozpada to zdejmij przykrywkę i gotuj przez około godzinę, często mieszając, aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Następnie, dżem przełóż do słoiczków i pasteryzuj przez 20 minut.
Uwaga! Pamiętajmy o tym, aby często mieszać dynię - inaczej szybko się przypali!
REKLAMA
Zdrowe chipsy z dyni
Chipsy z dyni to zdrowa przekąska, dla dzieci i dorosłych, którą można podjadać bezkarnie przez cały dzień.
Składniki:
- dynia
- przyprawy: majeranek, tymianek, papryka (wedle uznania)
- sól
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Tak jak zawsze, myjemy dynię, usuwamy pulchną cześć z nasionami, obieramy ze skóry i kroimy na mniejsze kawałki. Obieraczką do warzyw tniemy cienkie plasterki z dyni. Układamy na je na folię aluminiową lub w naczyniu żaroodpornym (bez przykrycia). Powstałe, surowe chipsy trzeba skropić oliwą i dodać przyprawy. Całość wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika do temp. 100C na około 50 minut. Czas pieczenia zależy od grubości chipsów, warto jest je także co jakiś czas obrócić.
REKLAMA
Spaghetti z dyni makaronowej
Dynia makaronowa, jak sama nazwa wskazuję, nadaje się do przyrządzenia warzywnego makaronu. Jest to świetne rozwiązanie dla osób uczulonych na gluten – takie spaghetti nie będzie go miało w swoim składzie.
Składniki:
- dynia makaronowa
- 3 pomidory
- kilka pomidorków koktajlowych
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz
- pestki dyni
Sposób przyrządzenia
Dynię gotuj w całości przez 50 minut. Kiedy ugotuję się i przestygnie, przekrój na pół i wyjmij gniazdo nasienne. Delikatnie porozdzielaj miąższ, który jest zbudowany z nitek przypominających makaron spaghetti. Na rozgrzaną patelnie dodaj wcześniej posiekaną cebulę i duś ją. Pomidory umyj, obierz ze skórki i pokrój. Jeśli cebulka już się udusiła, to dodaj do niej pomidory i czosnek. Dopraw całość solą i pieprzem. Następnie smaż na małym ogniu, aż wyparuje woda z pomidorów. Na powstały sos przełóż makaron dyniowy i podgrzej. Gotową potrawę udekoruj na talerzu pomidorkami koktajlowymi i pestkami dyni.
REKLAMA
Barbara Szczypiór
REKLAMA