Ser, który zmienia kolor na niebieski

We Włoszech przerażenie konsumentów wywołuje niemiecka mozzarella, która po otwarciu opakowania robi się niebieska.

2010-06-22, 07:26

Ser, który zmienia kolor na niebieski

Sprawia to bakteria "pseudomonas fluorescens". Pojawienie się takiego sera w kilku miastach Włoch wywołało oburzenie producentów prawdziwej mozzarelli.

Niebieską mozzarellę wykryto najpierw w Turynie, potem pojawiła się w Trydencie, Bolonii i Bari. Specjalna jednostka karabinierów, zajmująca się kontrolą żywności, natychmiast ustaliła, że ser pochodzi z Niemiec.

W kilku niezależnych od siebie laboratoriach zidentyfikowano przyczynę zmiany koloru po otwarciu opakowania, czyli w zetknięciu z tlenem: jest nią bakteria pseudomonas fluorescens, ta sama, która pojawia się na przykład w długo
niezmienianej wodzie w wazonie.

Eksperci zapewniają, że niebieska mozzarella nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jej niezwykły kolor jest odpychający.

REKLAMA

Włosi, poczynając od ministra rolnictwa i producentów serów po zwykłych konsumentów, są oburzeni faktem sprowadzania z zagranicy podróbki kolejnej włoskiej specjalności. Umożliwia to fakt, że nie ma tu obowiązku podawania kraju pochodzenia produktów mlecznych - poza samym mlekiem.

Polecane

REKLAMA

Wróć do strony głównej