Ser, który zmienia kolor na niebieski
We Włoszech przerażenie konsumentów wywołuje niemiecka mozzarella, która po otwarciu opakowania robi się niebieska.
2010-06-22, 07:26
Sprawia to bakteria "pseudomonas fluorescens". Pojawienie się takiego sera w kilku miastach Włoch wywołało oburzenie producentów prawdziwej mozzarelli.
Niebieską mozzarellę wykryto najpierw w Turynie, potem pojawiła się w Trydencie, Bolonii i Bari. Specjalna jednostka karabinierów, zajmująca się kontrolą żywności, natychmiast ustaliła, że ser pochodzi z Niemiec.
W kilku niezależnych od siebie laboratoriach zidentyfikowano przyczynę zmiany koloru po otwarciu opakowania, czyli w zetknięciu z tlenem: jest nią bakteria pseudomonas fluorescens, ta sama, która pojawia się na przykład w długo
niezmienianej wodzie w wazonie.
Eksperci zapewniają, że niebieska mozzarella nie jest szkodliwa dla zdrowia. Jednak jej niezwykły kolor jest odpychający.
REKLAMA
Włosi, poczynając od ministra rolnictwa i producentów serów po zwykłych konsumentów, są oburzeni faktem sprowadzania z zagranicy podróbki kolejnej włoskiej specjalności. Umożliwia to fakt, że nie ma tu obowiązku podawania kraju pochodzenia produktów mlecznych - poza samym mlekiem.
REKLAMA