Łatwiejsze rozwiązywanie sporów dot. żywności. Nowa instytucja zaczyna działanie
Kiedy reklamacja żywności zawiedzie, nie trzeba będzie od razu chodzić po rozstrzygnięcie do sądu. Działalność rozpoczęło pierwsze w Polsce i jedyne w Europie Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów dotyczących Żywności.
2019-01-18, 09:10
Posłuchaj
Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności mówi, że jest to instytucja, która wspiera konsumentów i producentów w polubownym rozwiązywaniu sporu dotyczących żywności. Co ważne, skorzystanie z pomocy Centrum jest bezpłatne, a skargę można złożyć nawet nie wychodząc z domu. Wystarczy wejść na stronę Centrum, wypełnić odpowiednie formularze w Internecie i je wysłać.
Sporów może być dużo, bo żywność jest najbardziej powszechnie konsumowanym dobrem - dodaje Andrzej Gantner. Podkreśla, że do Centrum można zgłaszać też zastrzeżenia dotyczące rozmaitych promocji i konkursów.
Nie tylko sąd
Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów od dwóch lat, czyli od wejścia w życie ustawy o pozasądowym rozwiązywaniu sporów konsumenckich promuje ten system, ale też nadzoruje go. ADR, czyli alternatywny sposób rozwiązywania sporów jest kluczowym elementem modelu ochrony konsumentów - mówi Dorota Karczewska, wiceprezes UOKiK.
Centrum Polubownego Rozwiązywania Sporów dotyczących Żywności jest pierwsze w Polsce i Europie, ale takie systemy w innych branżach już działają. Są na przykład Rzecznicy: Praw Pasażera Kolei, Praw Pasażera przy Urzędzie Lotnictwa Cywilnego czy Rzecznik Finansowy. Te podmioty usytuowane są przy instytucjach publicznych lub stowarzyszeniach branżowych.
Naczelna Redakcja Gospodarcza, Jedynka, Aleksandra Tycner, md
REKLAMA