Marnowanie żywności będzie kosztowało. 10 groszy za 1 kilogram
W Polsce rocznie marnuje się ok. 9 mln ton żywności. Aż 42 proc. rodaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucać produkty spożywcze. W Sejmie trwają prace nad projektem ustawy o przeciwdziałaniu marnowaniu żywności.
2019-07-18, 16:50
Posłuchaj
Projekt nowego prawa nakłada na sprzedawców m.in. obowiązek zawierania umów z organizacjami pozarządowymi na nieodpłatne przekazywanie żywności na cele społeczne. Chodzi o żywność, której kończy się termin do spożycia, a która obecnie jest przez sklepy przekazywana do utylizacji.
Każdy ze sklepów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych będzie zobowiązany do zawarcia umowy z organizacją społeczną, która zagospodaruje żywność i przekaże ją potrzebującym. Sklepy, które nie zastosują się do postanowień nowego prawa, mają przekazywać 10 groszy za 1 kilogram zmarnowanej żywności.
- Ustawa o przeciwdziałaniu żywności przybliża nas w kierunku czynienia dobra - powiedział w Sejmie Jak Krzysztof Ardanowski minister rolnictwa i rozwoju wsi.
Minister zwrócił uwagę, że w ustawie nie chodzi tylko o kary dla podmiotów marnujących żywność, ważniejsze jest podzielenie się nią z potrzebującymi.
REKLAMA
Marek Borowski - prezes Federacji Polskich Banków Żywności przekonuje, że koszty związane z przekazywaniem produktów organizacjom charytatywnym, nie będą większe niż te dotyczące obowiązkowej utylizacji.
- Podobne rozwiązania prawne funkcjonują w innych krajach europejskich, np. we Francji - poinformował Andrzej Gantner z Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Proponowana ustawa zdefiniuje pojęcie marnowanej żywności, producenta, sprzedawcy żywności oraz żywności na cele społeczne.
Pierwszy projekt ustawy powstał już w 2015 roku. W marcu 2019 r. Komisja Gospodarki i Rozwoju zakończyła prace nad ustawą.
REKLAMA
Tomasz Matusiak, akg
REKLAMA